Χώρα Μεσσηνίας - Chora Messinias

.

Το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, παρουσιάζει το ντοκυμανταίρ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΚΑΚΗ "Η ΧΩΡΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ η ΧΩΡΑ του ΝΕΣΤΟΡΟΣ" Συμμετέχουν οι: ΤΑΣΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Καθηγητής Παραδοσιακών Χορών ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ Δρ Χημικός Μηχανικός-Καθηγητής Συντήρησης Μνημείων Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Πρόεδρος Λαογραφικού Ομίλου Μεσσηνίας ΚΑΜΕΡΑ - ΗΧΟΣ - ΜΟΝΤΑΖ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ ΦΩΤΟ: Γ. ΛΕΚΑΚΗΣ, Β. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΥΚΟ, ΜΟΥΣΑΙΟΣ. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Κανονάκι - ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΠΑΗΛΙΑ Κλαρίνο - ΚΩΝ. ΚΟΠΑΝΙΤΣΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗ: BG & DG ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ c+p 2018

ΠΑΛΑΤΙ ΝΕΣΤΟΡΟΣ - NESTOR PALACE

3D αναπαράσταση του μυκηναϊκού ανακτόρου στον Άνω Εγκλιανό Πυλίας, γνωστό ως Ανάκτορο του Νέστορα. Περίπου 1300-1200 π.Χ

.

Η πρόσβαση στα νησιά...ώρες ώρες

AddThis Social Bookmark Button

Απίστευτη περιπέτεια έζησαν οι επιβάτες του οχηματαγωγού πλοίου «Αδαμάντιος Κοραής», το οποίο χάριν στους επιδέξιους χειρισμούς του καπετάνιου και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των αντρών του λιμενικού και των καβοδετών, κατάφερε να δέσει στο λιμάνι της Ψάθης Κιμώλου, ανήμερα της 25ης Μαρτίου 2013.

Το εντυπωσιακό βίντεο δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τις επικίνδυνες συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζονται να καταπλεύσουν τα πλοία σε πολλά απροστάτευτα και ακατάλληλα λιμάνια των Κυκλάδων και όχι μόνο.

Στην περιοχή έπνεαν άνεμοι 9 μποφόρ, ενώ τα «αγριεμένα» και τεράστια κύματα έκαναν την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη. Οι επιβάτες έτρεχαν πανικόβλητοι μέσα στα νερά, θέτωντας τη ζωή τους σε κίνδυνο, ενώ οι οδηγοί των οχημάτων και αυτοί με τη σειρά τους οδηγούν σαν... τρελοί, για να προλάβουν να βγουν ή να μπουν στο πλοίο.

Ωστόσο, να σημειωθεί πως για τους κατοίκους των νησιών της «άγονης γραμμής» τα πλοία είναι «οξυγόνο», καθώς μεταφέρουν φάρμακα, τρόφιμα και προϊόντα μεγάλης σημασίας για την επιβίωσή τους. Όταν σβήνουν τα φώτα και η λάμψη του καλοκαιριού, για έξι μήνες τον χρόνο οι κάτοικοι δίνουν πραγματική μάχη για την επιβίωσή τους κάτω από αντίξοες συνθήκες.