Χώρα Μεσσηνίας - Chora Messinias

.

Το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, παρουσιάζει το ντοκυμανταίρ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΚΑΚΗ "Η ΧΩΡΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ η ΧΩΡΑ του ΝΕΣΤΟΡΟΣ" Συμμετέχουν οι: ΤΑΣΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Καθηγητής Παραδοσιακών Χορών ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ Δρ Χημικός Μηχανικός-Καθηγητής Συντήρησης Μνημείων Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Πρόεδρος Λαογραφικού Ομίλου Μεσσηνίας ΚΑΜΕΡΑ - ΗΧΟΣ - ΜΟΝΤΑΖ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ ΦΩΤΟ: Γ. ΛΕΚΑΚΗΣ, Β. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΥΚΟ, ΜΟΥΣΑΙΟΣ. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Κανονάκι - ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΠΑΗΛΙΑ Κλαρίνο - ΚΩΝ. ΚΟΠΑΝΙΤΣΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗ: BG & DG ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ c+p 2018

ΠΑΛΑΤΙ ΝΕΣΤΟΡΟΣ - NESTOR PALACE

3D αναπαράσταση του μυκηναϊκού ανακτόρου στον Άνω Εγκλιανό Πυλίας, γνωστό ως Ανάκτορο του Νέστορα. Περίπου 1300-1200 π.Χ

.

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

AddThis Social Bookmark Button
Κολοκοτρώνης, Θεόδωρος
4 Απριλίου 1770 – 4 Φεβρουαρίου 1843
Images
Καπετάνιος - στρατηγός της Επανάστασης του 1821
Ψευδώνυμο: Ο Γέρος του Μοριά
Γεννήθηκε: Ραμαβούνι, Μεσσηνίας
Πέθανε: Αθήνα

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (3 Απριλίου 1770 - 4 Φεβρουαρίου 1843) ήταν Κλέφτης, πολιτικός στην Ελλάδα και καπετάνιος και στρατηγός της Επανάστασης του 1821. Έμεινε γνωστός και ως Γέρος του Μοριά.

Νέα Οι Νεάντερταλ ήταν και καλλιτέχνες
Οι Νεάντερταλ ήταν και καλλιτέχνες The Corredor de los Puntos in El Castillo Cave near the village of Puente Viesgo is seen in this handout photo released June 14, 2012. Scientists using a new dating technique reported June 14...
Νέα ΝΕΡΩΝ: Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΜΙΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ ΜΟΡΦΗΣ
ΝΕΡΩΝ: Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΜΙΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ ΜΟΡΦΗΣ Σ’ όλους τους λαούς και πολιτισμούς ανέκαθεν, υπήρξαν άνθρωποι σε διάφορες θέσεις και αξιώματα, τους οποίους κάποιες ομάδες ανθρώπων αμαύρωσαν την εικόνα τους επειδή κάτι τέτοιο εξυπηρετούσε τα...

Σε Δημοπράτηση το Σουληνάρι - Κορυφάσιο

AddThis Social Bookmark Button
soulinariΥπάρχει πολιτική δέσμευση για χρηματοδότηση και δημοπράτηση του έργου κατασκευής του δρόμου Σουληνάρι - Κορυφάσιο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013. Αυτό δηλώνει ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της "Ε". Ο κ. Καφαντάρης υποστηρίζει ότι εντείνονται οι προσπάθειες για κατασκευή του Ριζόμυλος - Σουληνάρι, ενώ το τμήμα Σουληνάρι - Πύλος - Μεθώνη θα καθυστερήσει καθώς υπάρχουν δυσκολίες μετά τη διασταύρωση προς Στενωσιά.

Ο δρόμος Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, με τον κλάδο Σουληνάρι - Κορυφάσιο, είναι αναγκαίος για την ανάπτυξη της Νοτιοδυτικής Μεσσηνίας καθώς συνδέει τις τουριστικές μονάδες της περιοχής με το αεροδρόμιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και την εθνική οδό Καλαμάτα - Τρίπολη - Αθήνα. Στη Νοτιοδυτική Μεσσηνία, εκτός από τις μεγάλες μονάδες της Costa Navarino λειτουργούν δεκάδες μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ υπάρχει έκδηλο ενδιαφέρον και για νέες μεγάλες επενδύσεις. Υπενθυμίζουμε για παράδειγμα ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ ΑΕ Στέφανος Θεοδωρίδης έχει δηλώσει στην "Ε" πως «επόμενος άμεσος στόχος μας είναι η ανάπτυξη των σύνθετων πολυτελών τουριστικών κατοικιών στο "Navarino Dunes" στο Ρωμανού, καθώς και στο "Navarino Bay" στην Πύλο». Εντονο επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει και από άλλους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά τα σχέδια έχουν αναβληθεί προσωρινά λόγω της οικονομικής κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση, η κατασκευή του δρόμου Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη είναι αναγκαία προϋπόθεση για την περαιτέρω ανάπτυξης της Νοτιοδυτικής Μεσσηνίας.

«Ο δρόμος Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη είναι κυρίαρχο έργο στη διεκδίκησή μας, το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο για την περιοχή μας», αναφέρει ο κ. Καφαντάρης και επιβεβαιώνει ότι στόχος είναι η ένταξή του στο τομεακό πρόγραμμα το υπουργείου.

Ο δήμαρχος μας ενημερώνει πως έχουν προχωρήσει οι μελετητικές διαδικασίες και έχει σταλεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες γνωμοδότησης των αρμόδιων φορέων και αρχών, μεταξύ των οποίων και το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Στην επισήμανσή μας ότι πληροφορίες από το υπουργείο κάνουν λόγο για προτεραιότητα του τμήματος Ριζόμυλος - Σουληνάρι, ενώ περνάει σε δεύτερη μοίρα το πιο δύσκολο αλλά σημαντικό έργο στο δρόμο προς Πύλο, με τις στροφές μετά τη διασταύρωση της Στενωσιάς, ο κ. Καφαντάρης απαντά: «Στόχος μας είναι να ενταχθεί και να υλοποιηθεί όλο το έργο, μαζί και με την παράκαμψη της Πύλου. Κι απ' όσο γνωρίζουμε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αφορά και την παράκαμψη της Πύλου. Πρέπει να γίνει ολόκληρο το έργο».

Για το δρόμο Σουληνάρι - Κορυφάσιο παρατηρεί πως «είναι έτοιμο, ώριμο μελετητικά, καθώς ολοκληρώθηκε η μελέτη σήμανσης και έγιναν και οι επικαιροποιήσεις που χρειάζονταν», σημειώνοντας ότι «υπάρχει πολιτική δέσμευση για χρηματοδότηση και δημοπράτηση του έργου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013».