Στο φαράγγι της Νέδας


neda
Ένας από τους τρεις καταρράκτες της Νέδας - Φωτο Νίκος Παυλάκης

Η Νέδα είναι ένα από τα ελάχιστα ποτάμια της Ελλάδας που έχουν θηλυκό όνομα. Αποτελεί φυσικό σύνορο μεταξύ των Νομών Ηλείας και Μεσσηνίας και πηγάζει από το όρος Λύκαιο. Το μήκος του είναι μόλις 32 χλμ. αλλά πρωτού χυθεί στο Ιόνιο διασχίζει το περίφημο φαράγγι της Νέδας, περιοχή απαράμιλλου φυσικού κάλλους.

Ιδανική εποχή είναι Αύγουστος και Σεπτέμβριος. Φροντίζουμε από πριν κάποιος να έρθει να μας παραλάβει στο χωριό Καρυές. Ξεκινάμε την κατάβαση από το χωριό Κούβελας (άλλοι προτιμούν από τα Πλατάνια) και σε λίγο φτάνουμε στην κοίτη του ποταμού. Το περπάτημα μέσα στο ποτάμι δεν είναι εύκολη υπόθεση. Σε πολλά σημεία απαιτείται κολύμπι διότι τα νερά είναι βαθιά, ενώ αλλού θέλει προσοχή διότι οι κροκάλες γλιστρούν επικίνδυνα. Η βλάστηση σε πολλά σημεία θυμίζει ζούγκλα, πλατάνια, αγριοβελανιδιές, αγριοφουντουκιές και πουρνάρια μπλέκονται μεταξύ τους. Η διάσχιση του τμήματος αυτού αποτελεί ονειρική και πρωτόγνωρη περιπέτεια.

Με κατεύθυνση δυτική (όπως πάει και το νερό) θα περάσουμε πρώτα από το στενότερο σημείο του φαραγγιού. Ακολουθεί ο πρώτος μεγάλος καταρράκτης, το εκκλησάκι της Παναγίας, το πέτρινο γεφύρι της Φιγαλείας (αν έχουμε χρόνο και όρεξη μπορούμε να ανεβούμε ως τον αρχιολογικό χώρο της Αρχαίας Φιγαλείας), ένας δεύτερος καταρράκτης και αμέσως μετά φτάνουμε στη θέση Στόμιο για να μπούμε υποχρεωτικά σε φυσικό σκοτεινό τούνελ μήκους 200-300 μέτρων. Είναι ένα κανονικό σπήλαιο με σταλακτίτες (και με χιλιάδες νυχτερίδες!) που το διαρρέει η Νέδα. Μετά το "στόμιο" συνεχίζουμε πιο εύκολα πλέον, πάντα ανάμεσα σε πανύψηλα βράχια, περνάμε και τον τρίτο καταρράκτη και από κει και πέρα το φαράγγι ανοίγει, περνάει από ένα λιβάδι και μετά ανάμεσα από καλλιέργειες και περιβόλια. Να σημειώσουμε ότι στη βάση των καταρρακτών σχηματίζονται φυσικές λιμνούλες. Το κολύμπι εκεί, ιδιαίτερα τον Αύγουστο, είναι μοναδική απόλαυση. Να πούμε επίσης ότι το καλοκαίρι του 2007 από τις μεγάλες πυρκαγιές του Μοριά χάθηκε ένα μέρος της ομορφιάς του τοπίου της Νέδας, η διάσχισή της όμως εξακολουθεί να αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία.