Η καστροπολιτεία της Μεθώνης

methoni_castle_burtzi_1_400Η καστροπολιτεία, ένα από τα σπουδαιότερα οχυρωματικά σύνολα του ελληνικού χώρου, είναι χτισμένη σε θέση που κατοικήθηκε από τους Προϊστορικούς Χρόνους. Σε διάφορα σημεία των μεσαιωνικών τειχών υπάρχουν είτε τμήματα αρχαίας τειχοδομίας στην αρχική θέση τους είτε αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη σε μεταγενέστερη χρήση. Οι Ενετοί και οι Τούρκοι, που κατέλαβαν την πόλη ύστερα από μακραίωνη βυζαντινή παρουσία και βραχύβια φραγκική κατοχή, συμπλήρωσαν τις παλαιότερες οχυρώσεις ή και χρησιμοποίησαν αρχαία μέλη στην κατασκευή των οχυρωματικών έργων τους. Οι Έλληνες δεν κατόρθωσαν να καταλάβουν το κάστρο της Μεθώνης κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές τους. Η Μεθώνη απελευθερώθηκε από το εκστρατευτικό σώμα του γάλλου στρατηγού Νικολά Ζοζέφ Μεζόν το 1828.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εντός του κάστρου της Μεθώνης παρουσιάζουν τα ενσωματωμένα στη βάση του εσωτερικού τείχους σκαλιστά ενετικά λιοντάρια (15ος αιώνας), τα ερείπια του βυζαντινού ναού της Αγίας Σοφίας, η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, ο παλαιοχριστιανικός γρανιτένιος κίονας (η «στήλη του Μοροζίνι»), τα ερείπια οθωμανικών λουτρών και τα ερείπια οικήματος που υπήρξε κατάλυμα του Ιμπραήμ πασά.

Όμορφη παραθαλάσσια κωμόπολη, η Μεθώνη με το επιβλητικό κάστρο της διατηρεί τη ρομαντική ατμόσφαιρά της. Ο Παυσανίας και ο Στράβωνας ταυτίζουν την τειχισμένη από την αρχαιότητα Μεθώνη με την "αμπελόεσσα Πήδασο", την οποία αναφέρει ο Όμηρος ως μια από τις επτά πόλεις που πρόσφερε ο Aγαμέμνονας στον Aχιλλέα, επιχειρώντας να τον πείσει να επιστρέψει στη μάχη κατά την πολιορκία της Tροίας. Στον όρμο της Μεθώνης έχει εντοπιστεί καταποντισμένος οικισμός της Μέσης Εποχής του Χαλκού (1900-1600 π.Χ.). Κατά τους Ιστορικούς Χρόνους το σημαντικό μεσσηνιακό λιμάνι ήταν γνωστό και με την ονομασία Μοθώνη. Κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους η Μεθώνη διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη ναυσιπλοΐα ως εμπορικό λιμάνι και σταθμός ανεφοδιασμού των πολεμικών πλοίων. Επί Ενετοκρατίας η Μεθώνη με το κάστρο της αποτελούσε συνήθη σταθμό για τους εμπόρους, τους προσκυνητές των Αγίων Τόπων και τους περιηγητές της Μεσογείου. Η Μεθώνη έχει 1.169 κατοίκους. Aπέχει 60 χλμ NΔ από την Kαλαμάτα

Methoni 4
methoni 1
methoni 2
Methoni castle Burtzi 1
methoni 3