Χώρα Μεσσηνίας - Chora Messinias

.

Το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, παρουσιάζει το ντοκυμανταίρ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΚΑΚΗ "Η ΧΩΡΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ η ΧΩΡΑ του ΝΕΣΤΟΡΟΣ" Συμμετέχουν οι: ΤΑΣΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Καθηγητής Παραδοσιακών Χορών ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ Δρ Χημικός Μηχανικός-Καθηγητής Συντήρησης Μνημείων Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Πρόεδρος Λαογραφικού Ομίλου Μεσσηνίας ΚΑΜΕΡΑ - ΗΧΟΣ - ΜΟΝΤΑΖ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ ΦΩΤΟ: Γ. ΛΕΚΑΚΗΣ, Β. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΥΚΟ, ΜΟΥΣΑΙΟΣ. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Κανονάκι - ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΠΑΗΛΙΑ Κλαρίνο - ΚΩΝ. ΚΟΠΑΝΙΤΣΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗ: BG & DG ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ c+p 2018

ΠΑΛΑΤΙ ΝΕΣΤΟΡΟΣ - NESTOR PALACE

3D αναπαράσταση του μυκηναϊκού ανακτόρου στον Άνω Εγκλιανό Πυλίας, γνωστό ως Ανάκτορο του Νέστορα. Περίπου 1300-1200 π.Χ

.

Στην κυκλοφορία ο νέος δρόμος Τσακώνας-Καλαμάτας

tsakona2Παραδίδεται επιτέλους, με προσωρινή παράκαμψη στο σημείο της μεγάλης κατολίσθησης, ο νέος εθνικός δρόμος Παραδείσια - Τσακώνα που ανακατασκευάστηκε μετά την κατάρρευσή του στις αρχές του... 2003! Με το τμήμα αυτό ολοκληρώνεται ουσιαστικά ο αυτοκινητόδρομος Κόρινθος Τρίπολη Καλαμάτα, και οι στροφές της Τσακώνας αποτελούν πια παρελθόν.
Τα συνεργεία της κατασκευάστριας κοινοπραξίας εργάζονται πυρετωδώς και υλοποιούν τις τελευταίες εργασίες, προκειμένου να παραδώσουν αύριο το δρόμο χωρίς προβλήματα, με ασφάλεια.

ιο αναλυτικά, χθες: Γίνονταν οι τελικές εργασίες και δοκιμάζονταν τα φώτα στο ημιστέγαστρο, στα "κατ-εντ-κάβερ" και στις γέφυρες. Επεφτε τσιμέντο σε διάφορα σημεία. Τοποθετούνταν στηθαία ασφαλείας και μηχάνημα μέτρησης της κατολίσθησης στο σημείο της μεγάλης κατολίσθησης, εκεί όπου υπάρχει η προσωρινή παράκαμψη ώσπου να κατασκευαστεί η μεταλλική τοξωτή γέφυρα. Γίνονταν εργασίες στερέωσης του βουνού στο σημείο της παράκαμψης. Πραγματοποιούνταν ελαιοχρωματισμοί σε "κατ-εντ-κάβερ" και ημιστέγαστρο και απομένουν οι τελευταίες παρεμβάσεις στη σήμανση της παράκαμψης.

Κατά 20 λεπτά μειώνεται από σήμερα ο χρόνος της διαδρομής Τρίπολης-Καλαμάτας, με την παράδοση τμήματος 22 χλμ. από την Τσακώνα έως την είσοδο της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας, που θα συντομεύσει τη διαδρομή κατα περίπου 20 λεπτά.

tsakona_400

Δόθηκε σε κυκλοφορία το τμήμα Τσακώνα - Θουρία του αυτοκινητοδρόμου Τρίπολη - Καλαμάτα, του Έργου Παραχώρησης του οποίου η κατασκευή συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς. Πρόκειται για ένα νέο τμήμα δρόμου από τα όρια του νομού Μεσσηνίας ως την είσοδο της Καλαμάτας. Έχει μήκος περίπου 22 χλμ, διαχωρισμένες κατευθύνσεις με κεντρική νησίδα ασφαλείας και διατομή δύο λωρίδων συν λωρίδα εκτάκτου ανάγκης ανά κατεύθυνση.

Επιπλέον, το εν λόγω τμήμα περιλαμβάνει «Cut & Cover» μήκους 250 μέτρων μεταξύ Σκάλας – Τσουκαλέικων, μια κοιλαδογέφυρα μήκους 200 μέτρων στη Σκάλα, δύο νέους σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινήτων στην περιοχή Αρφαρών, καθώς και βοηθητικό κέντρο ελέγχου και συντήρησης στα Αρφαρά.

Για την εξυπηρέτηση των περιοχών που συνορεύουν με το νέο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου που σήμερα παραδόθηκε, έχει κατασκευαστεί παράπλευρο οδικό δίκτυο συνολικού μήκους 50 χλμ, καθώς και τρεις ανισόπεδοι κόμβοι.

Με την παράδοση του νέου τμήματος, η οδική μετακίνηση από Κόρινθο μέχρι Καλαμάτα γίνεται κατά τουλάχιστον 20 λεπτά ταχύτερα, και συγχρόνως ασφαλέστερα, σε σχέση με την προϋπάρχουσα διαδρομή μέσω της παλαιάς εθνικής οδού, που διασχίζει κατοικημένες περιοχές.

Με την ολοκλήρωση και του τμήματος Παραδείσια - Τσακώνα, το οποίο κατασκευάζεται από το ελληνικό δημόσιο και αναμένεται να ενταχθεί σύντομα στο έργο, θα βρίσκεται σε λειτουργία ένας πλήρως αποπερατωμένος σύγχρονος αυτοκινητόδρομος από την Κόρινθο μέχρι την είσοδο της Καλαμάτας, μήκους 147 χλμ., με ενιαίο επίπεδο εξυπηρέτησης στο σύνολο της διαδρομής του.

Οι εργασίες κατασκευής στα υπόλοιπα τμήματα του έργου συνεχίζονται εντατικά. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή της περιμετρικής της Καλαμάτας μήκους 11,5 χλμ., στην οποία περιλαμβάνεται η γέφυρα του Νέδοντα μήκους 360 μέτρων, ενώ κανονικά προχωρά και η κατασκευή του τμήματος Λεύκτρο - Σπάρτη, μήκους 46 χλμ.

Τέλος, με την παράδοση σε κυκλοφορία του νέου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου, σύμφωνα με την σύμβαση παραχώρησης, εντός της ημέρας θα τεθεί σε λειτουργία και ο νέος σταθμός διοδίων στα Αρφαρά.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Δείτε ολόκληρο τον νέο αυτοκινητόδρομο Τσακώνας - Καλαμάτας (ή τουλάχιστον την εξέλιξη της διάνοιξής του), μέσα από 35 εκπληκτικές αεροφωτογραφίες.
Οι αεροφωτογραφίες και το κείμενο έχουν την υπογραφή του πιλότου "vas8" στον οποίο αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την εξαιρετική παρουσίαση.

(Κάνετε "κλικ" στις φωτογραφίες για πλήρη μέγεθος)

Στο μέσον της φωτογραφίας, στο γεφυράκι, είναι τα σύνορα Αρκαδίας Μεσσηνίας. Τέλος στροφών Τσακώνας!

*****
Ο παλαιός κόμβος αλλαγής. Δεξιά προς Καλαμάτα και ο δρόμος προς τα εμπρός πάει προς Κυπαρισσία και Πύργο.

*****
Ο παλαιός και ο μελλοντικός κόμβος της Αλλαγής. Δεξιά προς Καλαμάτα. Το τμήμα στο μέσον είναι μέρος της Ολυμπίας οδού που κατασκευάζει ο Μορέας!

*****
Δεξιά ο κόμβος του νέου δρόμου με την Ολυμπία οδό!

*****
Νέος Κόμβος Αλλαγής και ευθεία της Αλλαγής. Άποψη προς νότο

*****
Άποψη προς βορρά με το βουνό της Τσακώνας και το χωριό Αλλαγή στο μέσον

*****
Ευθεία αμέσως μετά το χωριό Αλλαγή. Στο βάθος ο Μελιγαλάς

*****
Άνω διάβαση από την παλαιά εθνική, στην περιοχή του Μελιγαλά. Στο βάθος υπάρχει αντιπλημμυρικό κανάλι, γι αυτό είναι διπλή η γέφυρα. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά χωράφια με φωτοβολταϊκά

*****
Αμέσως μετά το χωριό Τσουκαλαίικα. Δεξιά κατασκευάζεται μικρή κοιλαδογέφυρα!

*****
Και άποψη από την απέναντι πλευρά, με το χωριό Σκάλα σε πρώτο πλάνο

*****
Ακολουθούν εκβραχισμοί για να περάσουμε ένα μικρό λόφο. Στο σημείο αυτό θα γίνει ο ΣΕΑ Μεσσηνίας

*****
Ο δρόμος περνά από τις πηγές του ποταμού Παμίσου, σε βαλτώδες και ασταθές έδαφος. Στο βάθος το χωριό Άγιος Φλώρος

*****
Και ακολουθεί ο Αγ. Κωνσταντίνος με τη διασταύρωση προς Αρφαρά (στο βάθος δεξιά)

*****
Κάτω διάβαση του αυτ/μου από την υπάρχουσα εθν. οδό

*****
Σε πρώτο πλάνο τα Αρφαρά

*****
Στη συνέχεια υπάρχει εργοταξιακός χώρος του Μορέα στο σημείο που κατασκευάζονται μετωπικά διόδια. Στο βάθος το χωριό Πλατύ

*****
Περιοχή διασταύρωσης προς το Πήδημα. Εδώ υπάρχει το μόνο σημείο που δεν έχει μπει ο Μορέας

*****
Ακολουθεί ευθεία προς Θουρία. Στο βάθος το αεροδρόμιο και σε πρώτο πλάνο το χωριό Άνθεια

*****
ΤΕΛΟΣ έργων Μορέα. Δεξιά η Θουρία και στο βάθος η Μικρομάνη. Το μεγάλο κτήριο αριστερά είναι το Praktiker (πρώην εργοστάσιο τζην Levi's)

*****
Και φτάσαμε στο Νοσοκομεία της Καλαμάτας. Αριστερά κάτω το ΤΕΙ. αλλά τι έγινε ο δρόμος;

*****
Και όσοι μπερδευτήκατε γιατί ο δρόμος σταματά και πάει προς το αεροδρόμιο, ιδού η επεξήγηση!

*****
Και πανοραμική εικόνα στο Ασπρόχωμα, 5 χλμ από το κέντρο της Καλαμάτας

*****
Αυτά από εμένα.... όσον αφορά το δρόμο. Ώρα για προσγείωση. Αλλά πριν, πετάξαμε πάνω από την Καλαμάτα...