Χώρα Μεσσηνίας - Chora Messinias

.

Το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, παρουσιάζει το ντοκυμανταίρ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΚΑΚΗ "Η ΧΩΡΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ η ΧΩΡΑ του ΝΕΣΤΟΡΟΣ" Συμμετέχουν οι: ΤΑΣΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Καθηγητής Παραδοσιακών Χορών ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ Δρ Χημικός Μηχανικός-Καθηγητής Συντήρησης Μνημείων Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Πρόεδρος Λαογραφικού Ομίλου Μεσσηνίας ΚΑΜΕΡΑ - ΗΧΟΣ - ΜΟΝΤΑΖ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ ΦΩΤΟ: Γ. ΛΕΚΑΚΗΣ, Β. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΥΚΟ, ΜΟΥΣΑΙΟΣ. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Κανονάκι - ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΠΑΗΛΙΑ Κλαρίνο - ΚΩΝ. ΚΟΠΑΝΙΤΣΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗ: BG & DG ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ c+p 2018

ΠΑΛΑΤΙ ΝΕΣΤΟΡΟΣ - NESTOR PALACE

3D αναπαράσταση του μυκηναϊκού ανακτόρου στον Άνω Εγκλιανό Πυλίας, γνωστό ως Ανάκτορο του Νέστορα. Περίπου 1300-1200 π.Χ

.

Ο Έλληνας εργοδότης που μοίρασε 2,5 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενούς του

karelias_400Χορηγείται ως πρωτοχρονιάτικο δώρο από επίδομα γαλοπούλας ύψους 200 ευρώ ανά εργαζόμενο, bonus 800 ευρώ για όποιον δεν έλλειψε ούτε μια ημέρα από τη δουλειά του, έκτακτη οικονομική ενίσχυση έως 2600 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους και σειρά άλλων παροχών κυρίως για εργαζόμενους με παιδιά που σπουδάζουν. Κι όλα αυτά τα κάνει από σήμερα Πρωτοχρονιά μια ελληνική εταιρεία. Να λοιπόν που η πρώτη οικονομική είδηση του 2014 είναι θετική

Πριν σας αποκαλύψουμε το όνομα της ελληνικής (και εισηγμένης) επιχείρησης, θα παραθέσουμε τον κατάλογο με τις 14 παροχές προς το προσωπικό της επιχείρησης οι οποίες ανακοινώθηκαν χθες. Η συγκεκριμένη εταιρεία, ακολουθώντας πολιτική παροχών προς τους εργαζόμενους (αλλά και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας), κατάφερε το 2013 να βελτιώσει τις οικονομικές της επιδόσεις. Ας τα βλέπουν αυτά άλλοι εργοδότες που πιστεύουν ότι ο μοναδικός τρόπος για να ξεπεράσουν την κρίση, είναι να κουτσουρέψουν μισθούς και εργασιακά δικαιώματα. Ιδού ο κατάλογος που θα ζήλευε κάθε εργαζόμενος:

1. Το επίδοµα «γαλοπούλας» θα είναι φέτος € 200,00 για κάθε εργαζόµενο στην εταιρεία.

2. Το επίδοµα παρουσίας θα είναι € 800,00. Αυτό το δικαιούνται όσοι δεν έλειψαν ούτε µία µέρα από την εργασία τους.

3. Ο κάθε εργαζόµενος,που έχειπαιδιά που σπουδάζουν σε κρατικό πανεπιστήµιο ή ΤΕΙ, θα λάβει έκτακτη οικονοµική ενίσχυση € 1.400,00

4. Οι εργαζόµενοι, των οποίων τα παιδιά τους πέτυχαν στις παραπάνω σχολές µέσα στο 2012, θα λάβουν επιπλέον ενίσχυση € 525,00.

5. Η εταιρεία θα κάνει δώρο έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή Apple σε κάθε παιδί που πέτυχε την εισαγωγή του σε µία από τις παραπάνωσχολές µέσα στο 2012.

6. Εργαζόµενοι µε µηνιαίες αποδοχές πάνω από 2.001 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονοµική ενίσχυση € 750,00

7. Εργαζόµενοι µε µηνιαίες αποδοχές 1.701 έως 2.000 ευρώ, θαλάβουν έκτακτη οικονοµική ενίσχυση € 800,00

8. Εργαζόµενοι µε µηνιαίες αποδοχές 1.401 έως 1.700 ευρώ,θα λάβουν έκτακτηοικονοµική ενίσχυση € 1.570,00

9. Εργαζόµενοι µε µηνιαίες αποδοχές 1.201έως 1.400 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονοµική ενίσχυση € 1.600,00

10.Εργαζόµενοι µε µηνιαίες αποδοχές 1.001έως 1.200 ευρώ,θα λάβουν έκτακτη οικονοµική ενίσχυση € 2.550,00

11. Εργαζόµενοι µε µηνιαίες αποδοχές κάτω από1.000 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονοµική ενίσχυση 2.600 ευρώ.

Επίσης:

12.Εργαζόµενοι µε µηνιαίες αποδοχές 1201.00 έως 1700.00 ευρώ, και έχουν από 3 ανήλικα παιδιά και πάνω,θαλάβουν επιπλέον € 750.00

13.Εργαζόµενοι µε µηνιαίες αποδοχές έως 1.200 ευρώ, και οι οποίοι έχουν από 2 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν επιπλέον 450.00 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί.

14. Οκάθε λαχνός της σηµερινής γιορτής (σ.σ έγινε χθες παραμονή Πρωτοχρονιάς) είναι 800ευρώ

Επίσης ανακοινώθηκε ότι “Οι παραπάνω παροχές δίνονται «καθαρές» στους εργαζοµένους, αφού η εταιρεία θακαλύψει όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές κρατήσεις”.

Αυτό λοιπόν είναι ένα απόσπασμα από την χθεσινή ομιλία του Ανδρέα Καρέλια προς τους εργαζόμενους της επιχείρησής του. Ο επικεφαλής της εταιρείας με έδρα στην Καλαμάτα που εξάγει καπνικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο, ανακοίνωσε ότι οι παροχές προς τους εργαζόμενους για τη διετία 2012-2013 φτάνουν πλέον στα πέντε εκατομμύρια ευρώ. Ανακοίνωσε και κάτι ακόμη: ότι οι πωλήσεις έφτασαν στα 16,8 δισεκατομμύρια τσιγάρα, αριθμός που αποτελεί νέο ρεκόρ της εταιρείας (σ.σ τα14,6 εκατ. ευρώ αφορούν σε πωλήσεις εκτός Ελλάδας). Κατά τη διάρκεια του 2013, η Καρέλιας προχώρησε και σε αύξηση του αριθμού των εργαζομένων κατά 8% καθώς δημιουργήθηκαν 35 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με το fpress.gr.

Σύμφωνα με τον κ. Καρέλια, τα λαθραία τσιγάρα καταλαμβάνουν ήδη μερίδιο 20%στην ελληνική αγορά.

---------------------------

H Καπνοβιομηχανία Καρέλιας αποτελεί την εξαίρεση στο επιχειρηματικό σκηνικό της χειμαζόμενης ελληνικής οικονομίας. Εχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, στο ταμείο της περισσότερα από 240 εκατ. ευρώ και ρεκόρ εξαγωγών. Και όλα αυτά ενώ το λαθρεμπόριο στην ελληνική αγορά καταγράφει μήνα με τον μήνα όλο και υψηλότερες επιδόσεις, φτάνοντας πλέον να ελέγχει το 20% της ελληνικής αγοράς τσιγάρου.

Παρ' όλα αυτά, η ιστορικότερη καπνοβιομηχανία της αγοράς και η μοναδική που ανήκει σε ελληνική ιδιοκτησία κατόρθωσε στη  διάρκεια του 2013 να βελτιώσει το μερίδιό της κατά 2% αυξάνοντας παράλληλα και τον αριθμό των εργαζομένων της. Και μάλιστα οι επιδόσεις της εταιρείας ξάφνιασαν ακόμη και τους ιδιοκτήτες της.

Οπως ανέφερε ο κ. Ανδρέας Καρέλιας, διευθύνων σύμβουλος της καπνοβιομηχανίας μιλώντας στους εργαζομένους της εταιρείας,  «το 2013 αναμενόταν να είναι μια δύσκολη χρονιά» όχι μόνο λόγω της κρίσης αλλά και «λόγω του γεγονότος ότι το 2012 ήταν μια χρονιά με ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα, η οποία ήταν δύσκολο να ξεπεραστεί», ωστόσο «για μία ακόμη φορά κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό της». Σύμφωνα με τα στοιχεία του εννεαμήνου Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, η εταιρεία διέθετε ρευστότητα ιδίων κεφαλαίων 243,6 εκατ. ευρώ, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο στη σημερινή κατάσταση, με τις περισσότερες από τις ελληνικές επιχειρήσεις να αναζητούν εναγωνίως ρευστότητα για να κινηθούν, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 50,2 εκατ. ευρώ έναντι 47,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 12μηνο του 2013 οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 8% και έφτασαν στα 16,8 δισ. τσιγάρα, «όγκος που αποτελεί νέο ρεκόρ», όπως είπε ο κ. Καρέλιας. Από αυτή την ποσότητα τα 14,6 δισ. τσιγάρα πουλήθηκαν στις δεκάδες ξένες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η μεσσηνιακή βιομηχανία και μόλις τα 2,2 δισ. τσιγάρα στην ελληνική αγορά, σημειώνοντας αύξηση κατά 2% στον όγκο πωλήσεων.

Εντυπωσιακά αποτελέσματα παρουσιάζουν οι πωλήσεις καπνού για στριφτό τσιγάρο. «Στην ελληνική αγορά ξεπεράσαμε τους 340 τόνους και καταλάβαμε την τρίτη θέση πετυχαίνοντας μερίδιο αγοράς 15%. Στο εξωτερικό οι πωλήσεις μας καπνού για στριφτό τσιγάρο έφτασαν τους 86 τόνους παρουσιάζοντας θεαματική αύξηση 144%» επεσήμανε ο ίδιος.

Ακόμη ιδιαίτερη σημασία έχει η αύξηση της παραγωγικότητας του εργοστασίου. Οπως είπε ο κ. Καρέλιας, «τον Μάρτιο ξεκινήσαμε όλοι μαζί μια μεγάλη και σοβαρή προσπάθεια προκειμένου να μεγαλώσουμε την ως εκείνη την στιγμή απόδοση του εργοστασίου. Μέσα σε λιγότερο από 10 μήνες καταφέραμε να πετύχουμε αύξηση κατά περίπου 10 ολόκληρες  ποσοστιαίες μονάδες, το οποίο και αποτελεί επίσης νέο ρεκόρ για την εταιρεία μας».

Πέρυσι η καπνοβιομηχανία επένδυσε 3 εκατ. ευρώ και αύξησε κατά 35 τους εργαζομένους της, αριθμός που αντιστοιχεί στο 8% των συνολικών θέσεων εργασίας, ενώ σκοπεύει τους πρώτους μήνες του 2014  να επενδύσει 1,9 εκατ. ευρώ - δεν αποκλείεται οι επενδύσεις του νέου χρόνου να ανέλθουν στα 6 εκατ. ευρώ. Και προσέφερε επιπλέον παροχές προς τους εργαζομένους ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ τη διετία 2012-2013 οι επιπλέον παροχές προς τους εργαζομένους ανήλθαν στα 5 εκατ. ευρώ.