Χώρα Μεσσηνίας - Chora Messinias

.

Το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, παρουσιάζει το ντοκυμανταίρ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΚΑΚΗ "Η ΧΩΡΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ η ΧΩΡΑ του ΝΕΣΤΟΡΟΣ" Συμμετέχουν οι: ΤΑΣΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Καθηγητής Παραδοσιακών Χορών ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ Δρ Χημικός Μηχανικός-Καθηγητής Συντήρησης Μνημείων Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Πρόεδρος Λαογραφικού Ομίλου Μεσσηνίας ΚΑΜΕΡΑ - ΗΧΟΣ - ΜΟΝΤΑΖ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ ΦΩΤΟ: Γ. ΛΕΚΑΚΗΣ, Β. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΥΚΟ, ΜΟΥΣΑΙΟΣ. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Κανονάκι - ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΠΑΗΛΙΑ Κλαρίνο - ΚΩΝ. ΚΟΠΑΝΙΤΣΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗ: BG & DG ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ c+p 2018

ΠΑΛΑΤΙ ΝΕΣΤΟΡΟΣ - NESTOR PALACE

3D αναπαράσταση του μυκηναϊκού ανακτόρου στον Άνω Εγκλιανό Πυλίας, γνωστό ως Ανάκτορο του Νέστορα. Περίπου 1300-1200 π.Χ

.

Έσπασαν 2 αρχαία πιθάρια στα Ανάκτορα του Νέστορα


nestoras-arxeologikos_5_400ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΚΕΠΑΣΤΡΟ ΣΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΡΑ

Πιθανολογείται πως έσπασαν δύο αρχαία πιθάρια

Ανυπολόγιστης αξίας είναι η ζημιά που έχει συντελεστεί στο ανάκτορο του Νέστορα, στον Άνω Εγκλιανό. Σε αυτόν το σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, που παραμένει κλειστός για το κοινό από το Δεκέμβριο λόγω εκτέλεσης έργων προστασίας και ανάδειξης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας - Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων 2007-2013, εκτιμάται πως κατά την εκτέλεση των εργασιών ένα υποστύλωμα, λόγω των πιθανώς λανθασμένων μετρήσεων, έσπασε κατά την τοποθέτησή του δύο αρχαία πιθάρια που βρίσκονταν στη βόρεια πλευρά.
Θελήσαμε να διερευνήσουμε την πληροφορία αυτή που περιήλθε στη διάθεσή μας. Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τη ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αλλά δε στάθηκε δυνατό.
Άγνοια για το θέμα δήλωσε ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημ. Καφαντάρης, λέγοντάς μας χαρακτηριστικά: «Δε γνωρίζω, δεν έχω άποψη».

Την ίδια απάντηση μας έδωσε κι ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, τέως δήμαρχος Νέστορος Τάσος Τσορώνης.
Επισκεφθήκαμε το χώρο, αλλά η πρόσβαση σε αυτόν ήταν απαγορευμένη. Μοναδική λύση να πλησιάσουμε όσο πιο κοντά μπορούσαμε. Στη βόρεια πλευρά, κοντά στη βάση ενός υποστυλώματος του παλιού σκεπάστρου, είδαμε αντικείμενα του χώρου σκεπασμένα με ένα λευκό υλικό, που πιθανολογείται πως ήταν τα σπασμένα πιθάρια.
Το έργο της κατασκευής νέου στεγάστρου προστασίας, σύμφωνα με όσα αναγράφονται σε σχετική ιστοσελίδα της ΛΗ΄ ΕΠΚΑ, έχει προϋπολογισμό 3.171.458,82 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ και υλοποιείται από την ΛΗ’ ΕΠΚΑ και τη Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων.
Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει διερευνητικές τομές στα σημεία όπου θα θεμελιωθούν τα στηρίγματα του μεταλλικού σκελετού του νέου στεγάστρου. Οι ανασκαφές πραγματοποιούνται από ομάδα Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων υπό τη διεύθυνση της ΛΗ’ ΕΠΚΑ με τη συνεργασία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και του Πανεπιστημίου Cincinnati. Παράλληλα, πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης, σχεδιαστική και τοπογραφική αποτύπωση και φωτογραφική τεκμηρίωση.

NESTORAS ARXEOLOGIKOS 1
NESTORAS ARXEOLOGIKOS 5
NESTORAS ARXEOLOGIKOS 3
NESTORAS ARXEOLOGIKOS 4
NESTORAS ARXEOLOGIKOS 6
NESTORAS ARXEOLOGIKOS 2

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: ΣτασινόςΜουτσούλας
http://tharrosnews.gr