Χώρα Μεσσηνίας - Chora Messinias

.

Το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, παρουσιάζει το ντοκυμανταίρ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΚΑΚΗ "Η ΧΩΡΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ η ΧΩΡΑ του ΝΕΣΤΟΡΟΣ" Συμμετέχουν οι: ΤΑΣΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Καθηγητής Παραδοσιακών Χορών ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ Δρ Χημικός Μηχανικός-Καθηγητής Συντήρησης Μνημείων Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Πρόεδρος Λαογραφικού Ομίλου Μεσσηνίας ΚΑΜΕΡΑ - ΗΧΟΣ - ΜΟΝΤΑΖ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ ΦΩΤΟ: Γ. ΛΕΚΑΚΗΣ, Β. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΥΚΟ, ΜΟΥΣΑΙΟΣ. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Κανονάκι - ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΠΑΗΛΙΑ Κλαρίνο - ΚΩΝ. ΚΟΠΑΝΙΤΣΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗ: BG & DG ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ c+p 2018

ΠΑΛΑΤΙ ΝΕΣΤΟΡΟΣ - NESTOR PALACE

3D αναπαράσταση του μυκηναϊκού ανακτόρου στον Άνω Εγκλιανό Πυλίας, γνωστό ως Ανάκτορο του Νέστορα. Περίπου 1300-1200 π.Χ

.

Ανοδική τάση στο λάδι

sillogi-elaiokarpou_400Στάση αναμονής κρατούν πολλοί παραγωγοί μέχρι την ολοκλήρωση της παραγωγής ελαιόλαδου, καθώς τότε θα κριθούν οι πραγματικές ποσότητες και η ζήτηση στην αγορά - αφού εδώ και αρκετό καιρό εξελίσσεται ένα παιχνίδι με τα μεγέθη της ισπανικής παραγωγής.

Το βέβαιο είναι ότι ως τάση εμφανίζεται μια μικρή άνοδος της τιμής του λαδιού στην Ελλάδα (ήδη η Ενωση αγοράζει προς 2,80 ευρώ το κιλό με τρίμηνη επιταγή), ενώ την ίδια ώρα στην Ισπανία συνεχίζεται η πτώση. Εκτιμάται ότι με το κλείσιμο των ελαιοτριβείων θα υπάρχει μια πιο καθαρή εικόνα στην αγορά, και πάντα υπάρχει η κρυφή ελπίδα της ανόδου λόγω της εξαιρετικά μειωμένης παραγωγής στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, έντονη κινητικότητα υπάρχει στον τομέα της τυποποίησης και της εμπορίας, η οποία σηματοδοτείται από την εκχώρηση σημάτων της "Ελαιουργικής" σε οργανώσεις, έναντι χρεών που έχει προς αυτές, ενώ με τη χρηματοδότηση της Τράπεζας Πειραιώς προωθείται μικτό επιχειρηματικό σχήμα με την γνωστή εταιρεία Gaea.

Ενδεικτικό του παιχνιδιού που γίνεται με την ποσότητα του ελαιόλαδου στην Ισπανία είναι ένα κείμενο το οποίο αναρτήθηκε προσφάτως στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΙΚ) και στο οποίο σημειώνονται τα εξής:

«Eκτιμήσεις από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς για την παραγωγή της Ισπανίας, που συνεχώς αναθεωρούνται και αντιφάσκουν μεταξύ τους, δημιουργούν ένα τοπίο αβεβαιότητας για τις εξελίξεις στις τιμές παραγωγού, και στην Ισπανία αλλά και στην Ιταλία και Ελλάδα.

Πράγματι, η παραγωγή της Ισπανίας που αρχικά, στα μέσα του θέρους, εκτιμήθηκε από ισπανικές οργανώσεις σε 1.300.000 τόνους, αργότερα στις αρχές Οκτωβρίου, από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου αυξήθηκε σε 1.500.000 τόνους. Στην συνέχεια στις 20 Οκτωβρίου η Εταιρεία GEA Westfalia (κατασκευάστρια εξοπλισμού ελαιουργείων) με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων της τη μείωσε σε 1.350.000 τόνους, ενώ λίγο αργότερα το υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας την ανέβασε σε 1.615.000 τόνους και πριν από μερικές ημέρες (18 Νοεμβρίου) η Οργάνωση Νέων Αγροτών της Σεβίλης (Asaja Sevilla) την κατέβασε με ανακοίνωσή της σε 1.500.000 τόνους.

Ετσι, σύμφωνα με τις διάφορες εκτιμήσεις, η παραγωγή της Ισπανίας μπορεί να κυμανθεί από 1.300.000 έως 1.611.000 τόνους, γεγονός που δημιουργεί τεράστια σύγχυση, αφού η διαφορά των 300.000 τόνων, που υπερβαίνει κατά πολύ την παραγωγή της Ελλάδας, είναι πολύ σημαντική».

Ελευθερία