Χώρα Μεσσηνίας - Chora Messinias

.

Το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, παρουσιάζει το ντοκυμανταίρ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΚΑΚΗ "Η ΧΩΡΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ η ΧΩΡΑ του ΝΕΣΤΟΡΟΣ" Συμμετέχουν οι: ΤΑΣΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Καθηγητής Παραδοσιακών Χορών ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ Δρ Χημικός Μηχανικός-Καθηγητής Συντήρησης Μνημείων Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Πρόεδρος Λαογραφικού Ομίλου Μεσσηνίας ΚΑΜΕΡΑ - ΗΧΟΣ - ΜΟΝΤΑΖ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ ΦΩΤΟ: Γ. ΛΕΚΑΚΗΣ, Β. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΥΚΟ, ΜΟΥΣΑΙΟΣ. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Κανονάκι - ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΠΑΗΛΙΑ Κλαρίνο - ΚΩΝ. ΚΟΠΑΝΙΤΣΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗ: BG & DG ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ c+p 2018

ΠΑΛΑΤΙ ΝΕΣΤΟΡΟΣ - NESTOR PALACE

3D αναπαράσταση του μυκηναϊκού ανακτόρου στον Άνω Εγκλιανό Πυλίας, γνωστό ως Ανάκτορο του Νέστορα. Περίπου 1300-1200 π.Χ

.

Επτά εκατ. ευρώ σε εγκληματική οργάνωση από το Δήμο Καλαμάτας

Του Μάκη Νοδάρου

Σοβαρά είναι τα ερωτηματικά που προκύπτουν για τον δήμαρχο της  Καλαμάτας και τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Μεσσηνίας ,μετά την αποκάλυψη του Δημήτρη Φαββατά , δημοτικού συμβούλου και μέλους της οικονομικής επιτροπής , ότι ο προφυλακισθείς εργολάβος Θεόδωρος Καράμπελας , που φέρεται από τις δικαστικές αρχές της Ηλείας ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε πρόσφατα, είχε λάβει τα τελευταία χρόνια 7 εκατομμύρια ευρώ για την μεταφορά των απορριμμάτων.

Χρήματα που φέρεται να εισέπραξε κανονικά ο εργολάβος με την συγκατάθεση του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Μεσσηνίας ,  παρότι εκκρεμούσαν σε βάρος του δεκάδες δικογραφίες και παρότι το ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας τον κατηγορούσε για πλαστά και εικονικά τιμολόγια και για σχέσεις με εταιρείες «μαϊμούδες».

Ο  κ. Φαββατάς προ ημερών κλήθηκε και κατέθεσε σχετικά στην ανακρίτρια του Πύργου που χειρίζεται την υπόθεση , ως δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας και μέλος στην οικονομική επιτροπή.

Mιλώντας προχθές στον ενημερωτικό περιφερειακό ραδιοφωνικό σταθμό Ionion FM αποκάλυψε  πολύ σοβαρές παραμέτρους της υπόθεσης , καταγγέλλοντας ότι ουδέποτε προσκομίστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της Καλαμάτας , έγγραφα για την κατάληξη των απορριμμάτων που μετέφερε ο προφυλακισθείς εργολάβος.

Ο δημοτικός σύμβουλος  ανέφερε ότι ανήμερα το Πάσχα το 2011, κάηκαν από ανεξήγητη αιτία τα μηχανήματα κομποστοποίησης απορριμάτων  του δήμου Καλαμάτας στην τοποθεσία Μαραθόλακκα.

Επτά εκατ. ευρώ στον Καράμπελα

Αμέσως – όπως είπε – εμφανίσθηκε ο προφυλακισθείς εργολάβος και ο δήμος υπέγραψε μαζί του σύμβαση για την μεταφορά των σκουπιδιών σε νόμιμο χώρο. Το κόστος ανήλθε σε 7 εκατ. ευρώ για την περίοδο από τον Απρίλιο του 2011, μέχρι και τον Αύγουστο του 2013.

Ο κ. Φαββατάς κατήγγειλε ότι παρότι ζητήθηκαν επανειλημμένα τα παραστατικά για το χώρο μεταφοράς και εναπόθεσης των απορριμμάτων, ουδέποτε προσκομίστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτας, ή στην Οικονομική Επιτροπή.

Με κρυφά παραστατικά

Μάλιστα ο διευθυντής της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου Καλαμάτας, ανέφερε στους δημοτικούς συμβούλους που ρωτούσαν για τα παραστατικά ότι μόνο ο δήμαρχος γνώριζε για τον χώρο διάθεσης των σκουπιδιών, ο οποίος δήλωνε στο δημοτικό συμβούλιο ότι ο προφυλακισθείς εργολάβος είναι ο μοναδικός που μπορεί να αναλάβει την μεταφορά των σκουπιδιών.

Ο κ. Φαββατάς ανέφερε ακόμα ότι παρότι η δημοτική αρχή είχε ενημερωθεί για την παραβατική συμπεριφορά του εργολάβου, από τα απανωτά δημοσιεύματα και το περιστατικό με τα σκουπίδια της Καλαμάτας που θάβονταν στο δρυοδάσος της Φολόης, δεν υπήρξε καμία αντίδραση.

Ο επίτροπος ενέκρινε τις πληρωμές

Παράλληλα αναρωτήθηκε πώς ο αρμόδιος επίτροπος για τον έλεγχο των παραστατικών ενέκρινε την πληρωμή χωρίς να προσκομίζονται τα παραστατικά για το χώρο μεταφοράς απορριμμάτων και για ποιο λόγο ο δήμος Καλαμάτας μετά την φωτιά στα μηχανήματα δεματοποίησης το 2011, δεν προχώρησε στην αντικατάσταση τους, όπως έκανε σήμερα μετά την σύλληψη του εργολάβου και ξόδεψε 7 εκατ. ευρώ για να μεταφέρονται τα σκουπίδια σε άγνωστους προορισμούς.

Τα ίδια ακριβώς ερωτηματικά που έθεσε ο κ. Φαββατάς, έθεσε χθες www.apokalypseis.com και ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Σταμάτης Μπεχράκης που και αυτός κατέθεσε στις δικαστικές αρχές για την πολύκροτη υπόθεση.

Ερωτηματικά και ευθύνες

« Ρωτούσαμε που πάει τα σκουπίδια ο εργολάβος και κανείς δεν μας έλεγε στο δημοτικό συμβούλιο. Μέσα σε 3 χρόνια δόθηκαν στον εργολάβο 7 εκατομμύρια ευρώ και το ερώτημα είναι πώς πληρώθηκε και πως ενέκρινε τα εντάλματα ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου . με βάση ποια παραστατικά? Λέγαμε στο δημοτικό συμβούλιο για τα δημοσιεύματα που αποκάλυπταν την παραβατική συμπεριφορά του εργολάβου και τις ερωτήσεις που γίνονταν γι αυτόν στην Βουλή και κανείς δεν μας έδινε εξήγηση αλλά συνέχιζαν μαζί του την συνεργασία και τις απ ευθείας αναθέσεις . Υπάρχουν μεγάλες ευθύνες και ερωτηματηματικά για την δημοτική αρχή» – ανέφερε  ο κ. Μπεχράκης .

Στον ανακριτή Πύργου κατέθεσε την περασμένη Τετάρτη για την ίδια υπόθεση και ο δήμαρχος της Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Νίκας κατέθεσε στην ανακρίτρια του Πύργου που χειρίζεται την συγκεκριμένη υπόθεση  ως ανωμοτί μάρτυρας και απάντησε σε διάφορες ερωτήσεις που σχετίζονταν με την  διαχείριση των απορριμμάτων τα τελευταία χρόνια και την σχέση της δημοτικής αρχής με τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Πηγή: apokalypseis.com