Ξύλο: λύση απεξάρτησης από το πανάκριβο πετρέλαιο

laddomatΗ άνοδος της τιμής του πετρελαίου ήδη στα 1,50 μας οδηγεί στην αναζήτηση ενός φθηνότερου τρόπου θέρμανσης.

Πέραν όλων των υπολοίπων νέων τεχνολογιών που ήδη έχουν αναφερθεί και αφορούν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, βιοκαύσιμα κ.λ.π. εδώ θα συζητήσουμε οτιδήποτε σχετικό με την θέρμανση από την καύση ξύλων.

Η καύση ξύλου για θέρμανση μπορεί να γίνει σε μια πληθώρα συσκευών είτε αυτές είναι τοποθετημένες στον κυρίως χώρο που θέλουμε να θερμάνουμε όπως τα τζάκια και οι αερόθερμες σόμπες ξύλου είτε με συσκευές που εγκαθίστανται στο λεβητοστάσιο δηλαδή ξυλολέβητες.

Αν επιλέξουμε το τζάκι για την θέρμανση της οικίας μας τότε προτιμότερο είναι να χρησιμοποιήσουμε κλειστές ενεργειακές εστίες καθώς στις ανοιχτές μεγάλο μέρος της θερμότητας διαφεύγει από την καμινάδα και το τζάκι χρησιμοποιείται σχεδόν ως διακοσμητικό μέσο εφόσον η απόδοση του είναι κάτω από 15%.

Στις κλειστές ενεργειακές εστίες έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε μεταξύ των αερόθερμων εστιών οι οποίες χρησιμοποιούνται κυρίως ως βοηθητικό μέσο θέρμανσης καθώς για να ζεστάνουμε διαφορετικούς χώρους είναι απαραίτητη η ύπαρξη αεραγωγών από το χώρο που είναι τοποθετημένο το τζάκι προς όλα τα δωμάτια ή ενεργειακό τζάκι καλοριφέρ το οποίο συνδέεται με τα υπάρχοντα σώματα καλοριφέρ και θερμαίνει όλο το σπίτι.
Και τα δύο τζάκια μπορούμε να τα βρούμε σε διάφορα μεγέθη, βαθμούς απόδοσης και ισχύος με μέγιστο περίπου στα 30kw με αποτέλεσμα να μην επαρκούν για πολύ μεγάλες οικίες.
Αντίστοιχα και οι αερόθερμες σόμπες ξύλου προσφέρονται ως βοηθητικό μέσο θέρμανσης καθώς και αυτές βγαίνουν με μέγιστη ισχύ περίπου στα 15kw.

Οι λέβητες ξύλου που τοποθετούνται στο λεβητοστάσιο δεν έχουν τον περιορισμό στη μέγιστη ισχύ που έχουν τα τζάκια και σόμπες καθ’ όσον υπάρχουν λέβητες με ισχύ έως 900kw που μπορούν άνετα να θερμάνουν τεράστιους χώρους.
Στους λέβητες ξύλου συναντάμε δύο κατηγορίες. Τους απλούς λέβητες ξύλου και τους σύγχρονους λέβητες αεριοποίησης.

Στους απλούς λέβητες η καύση δεν είναι ελεγχόμενη ή είναι μερικώς ελεγχόμενη από ένα ταμπερ αέρα το οποίο ανοιγοκλείνει ανάλογα με την θερμοκρασία του λέβητα και ελέγχει ως ένα βαθμό το οξυγόνο που δέχεται ο χώρος καύσης άρα και την ένταση της καύσης των ξύλων. Η θερμοκρασία του νερού στα σώματα δεν μπορεί να ελεγχθεί με ακρίβεια και έτσι πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο η θερμοκρασία μέσα στον χώρο να είναι μεγαλύτερη από αυτή που ζητάμε.

sxediagrama-sindesis-iliakou_400


Στους λέβητες αεριοποίησης ή αλλιώς λέβητες αντεστραμμένης φλόγας η καύση των ξύλων γίνεται σε δύο στάδια. Στο πρώτο τα ξύλα καίγονται στον επάνω θάλαμο με την μέθοδο της αντεστραμμένης φλόγας. Τα αέρια που παράγονται στον πρώτο θάλαμο οδηγούνται κάτω στο δεύτερο θάλαμο όπου καίγονται μέσα σε ένα κεραμικό εξάρτημα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία προσφέροντας απόδοση μέχρι 92%.
Ένα βεντιλατερ στέλνει οξυγόνο ή κλείνει εντελώς την παροχή του στον αεροστεγώς κλεισμένο χώρο καύσης ελέγχοντας σε μεγάλο βαθμό με αυτό τον τρόπο την καύση των ξύλων σύμφωνα με την ζήτηση που υπάρχει από τον θερμοστάτη χώρου και έτσι η θερμοκρασία ελέγχεται επαρκώς ώστε να μην ξεφεύγει από τα επιθυμητά όρια ή σχεδόν να κλείνει όταν δεν υπάρχει ζήτηση.
Επειδή η καύση γίνεται με μεγάλο βαθμό απόδοσης τα υπολείμματα της καύσης δηλαδή οι στάχτες είναι πολύ λίγες σε ποσότητα σε σχέση με την απλή καύση αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο τον καθημερινό καθαρισμό του λέβητα
Επίσης δεν παράγει ορατά καυσαέρια όπως όλες οι άλλες συσκευές καύσης ξύλου.

Ένα βίντεο όπου είναι εμφανή η διαφορά της απλής καύσης ξύλου με την αεριοποίηση μπορείτε να δείτε εδώ.Οι λέβητες ξύλου αλλά και τα τζάκια καλοριφέρ όπως φυσικά όλοι οι λέβητες στερεών καυσίμων είναι σχεδιασμένοι να λειτουργούν με ανοιχτό δοχείο διαστολής για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο μερικοί σύγχρονοι λέβητες ξύλου ενσωματώνουν μία σειρά από συστήματα ασφάλειας κατά της υπερθέρμανσης και μπορούν να λειτουργήσουν υπό προϋποθέσεις και με κλειστό δοχείο διαστολής.
Οι λέβητες ξύλου που μπορούν να λειτουργήσουν με κλειστό δοχείο διαστολής περιλαμβάνουν ένα σύστημα όπου κρύο νερό από την ύδρευση διοχετεύεται περιμετρικά του λέβητα και τον ψύχει σε περίπτωση υπερθέρμανσης λόγω π.χ. διακοπής λειτουργίας του κυκλοφορητή καθώς επίσης και μία σειρά από βαλβίδες εκτόνωσης.

Εδώ ένα παράδειγμα για το πώς λειτουργεί το σύστημα κατά της υπερθέρμανσης στα τζάκια της εταιρείας kratki
Παρόμοια δουλεύει και στους λέβητες ξύλου.

Για καλύτερη απόδοση του λέβητα αλλά και για την προστασία του είναι προτιμότερο η θερμοκρασία του νερού που επιστρέφει σε αυτόν να έχει διαφορά περίπου 20 βαθμούς από αυτή της προσαγωγής. Αυτό επιτυγχάνεται με ένα συνδυασμό κυκλοφορητή, τρίοδης βάνας ανάμιξης και θερμοστάτες.
Όλα τα ανωτέρω μπορούν είτε να αγοραστούν ως ένα εξάρτημα που ονομάζεται Laddomat είτε να το φτιάξει μόνος του ο υδραυλικός που θα συνδέσει το λέβητα.

Εδώ περιγράφεται η χρήση της συσκευής Laddomat και παρακάτω ένα βίντεο σχετικά με την λειτουργία της.

Τέλος όλες τις συσκευές καύσης ξύλου και μετάδοσης της θερμότητας με νερό για περισσότερη ασφάλεια, για μεγαλύτερη οικονομία στο καύσιμο αλλά και για μεγαλύτερη αυτονομία δηλαδή για να αυξήσουμε το χρονικό διάστημα ανάμεσα στις τροφοδοσίες με ξύλα μπορούμε να τις συνδέσουμε με ένα δοχείο αδράνειας το οποίο λειτουργεί σαν αποθήκη ενέργειας.
Το δοχείο αδράνειας είναι στην ουσία ένα τεράστιο boiler με μόνωση. Η χωρητικότητα του σε νερό εξαρτάται από την ισχύ του λέβητα. Στη Γερμανία π.χ. προτείνουν το ελάχιστο 50 λίτρα νερό για κάθε kw του λέβητα. Έτσι για ένα λέβητα 40 kw θα χρειαστούμε δοχείο αδράνειας με 2.000 λίτρα νερό.
Όταν ο χώρος μας έχει θερμανθεί επαρκώς αλλά στο λέβητα συνεχίζουν να καίνε τα ξύλα η παραχθείσα ενέργεια διοχετεύεται στο δοχείο αδράνειας και θερμαίνει το νερό που βρίσκεται εκεί. Στην περίπτωση που ζητήσουμε ξανά θέρμανση και δεν υπάρχουν ξύλα τα σώματα τροφοδοτούνται με ζεστό νερό από το δοχείο αδράνειας και έτσι αποφεύγουμε το συχνό γέμισμα του λέβητα με ξύλα.

Με την χρήση της συσκευής Laddomat και ένα μεγάλο δοχείο αδράνειας αυξάνουμε την απόδοση του ξυλολέβητα μας και μεγαλώνουμε κατά πολύ το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα σε δυο διαδοχικές τροφοδοσίες με ξύλα.