Σφουντούρης: Εκατομμύρια θα μάθουν την αλήθεια

Ικανοποίηση για τη συμμετοχή του στην εκπομπή του γερμανικού Zdf που πρόβαλε το θέμα του γερμανικού χρέους προς την Ελλάδα, εξέφρασε ο επιζών της σφαγής του Διστόμου, Αργύρης Σφουντούρης, τονίζοντας ότι μέχρι τώρα λίγοι Γερμανοί ήξεραν το τι συνέβη στην Ελλάδα της Κατοχής, ενώ τώρα θα γίνουν εκατομμύρια.

«Είναι η πρώτη φορά που ένα γερμανικό κανάλι παρουσιάζει το θέμα των αποζημιώσεων» δήλωσε ο κ. Σφουντούρης, μιλώντας το πρωί στον Ant1, σημειώνοντας πως του έκανε εντύπωση ότι το κοινό ήταν πολύ συγκινημένο ακούγοντας την ιστορία του. 

Σημείωσε πως η παρουσίαση του θέματος από τη συγκεκριμένη εκπομπή είναι μεγάλη επιτυχία καθώς έχει πολύ μεγάλη απήχηση στο γερμανικό κοινό.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η εκπομπή αυτή ήταν ένα πλήγμα στα στερεότυπα σχετικά με τους Γερμανούς και τους Έλληνες και τόνισε πως δεν κάνει να γενικεύουμε γιατί η γενίκευση ποτέ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δημιουργώντας παράλληλα έχθρα.

Ερωτηθείς για την δική του εμπειρία, δήλωσε πως παρά το γεγονός ότι ήταν τότε τεσσάρων ετών δεν έχει ξεχάσει τίποτα και ανακαλεί τις εικόνες της σφαγής με μεγάλη λεπτομέρεια.

Θυμήθηκε πως και ο ίδιος σώθηκε χάρη σε έναν Γερμανό που έκανε σήμα σε αυτόν και τον πατέρα του να μην φύγουν από το σπίτι που είχαν βρει καταφύγιο γιατί θα τους έβρισκαν και θα τους εκτελούσαν όπως έκαναν με άλλους 320 κατοίκους του Διστόμου.

Ποιος είναι ο Αργύρης Σφουντούρης

Ο Αργύρης Σφουντούρης γεννήθηκε το 1940 στο Δίστομο. Στη σφαγή της 10ης Ιουνίου 1944 έχασε τους γονείς του και το σπίτι του. Ο ίδιος επέζησε τυχαία μαζί με τις τρεις αδελφές του.

Από το Ζάννειο ορφανοτροφείο τον έστειλαν το 1949 στην Ελβετία.

Μετά από σπουδές Πυρηνικής Φυσικής, Αστροφυσικής, Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, εργάστηκε ως καθηγητής.

Παράλληλα μετέφραζε και παρουσίαζε στις γερμανόφωνες χώρες ΄Ελληνες ποιητές και λογοτέχνες όπως: Καβάφη, Καζαντζάκη, Σικελιανό, Σεφέρη, Ελύτη, Βρεττάκο, Ρίτσο, Σαμαράκη, Βασιλικό, κ.ά.

Μετά το 1967 ίδρυσε το "Περιοδικό για την Ελλάδα" ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ όπου πρωτοδημοσίευσε απαγορευμένα στην Ελλαδα τότε νέα έργα των: Νικηφόρου Βρεττάκου, Γιάννη Ρίτσου κ.ά.

Δημοσίευσε το 1994 την ποιητική συλλογή "Τα Διστομίτικα" και άλλα δικά του ποιήματα σε ελληνικά και γερμανόφωνα περιοδικά καθώς και βιβλία με αστρονομικά θέματα, αποσπάσματα από τα ημερολόγιά του και φωτογραφίες από Αφρική και Ασία όπου εργάστηκε τη δεκαετία του 1980 σε διεθνή προγράμματα αναπτυξιακής συνεργασίας.

Μετά το 1994 ασχολήθηκε εντατικά με τις Ελληνο-Γερμανικές σχέσεις με θέμα τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης στην Ελλάδα και τη Γερμανία και ιδιαίτερα με το ζήτημα της αναγνώρισης και αποζημίωσης των θυμάτων των θηριωδιών των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στην Ελλάδα, επιδιώκοντας μια ισότιμη προσέγγιση και καθαρτική συμφιλίωση, αξιοποιώντας έτσι τις σκληρές εμπειρίες του παρελθόντος.

Το ντοκυμαντέρ "Ενα Τραγούδι για τον Αργύρη" του Ελβετού σκηνοθέτη Stefan Haupt (βραβευμένο σε Θεσσαλονίκη και Los Angeles με το βραβείο κοινού) παρουσιάζει με παραδειγματισμό την ιστορικά φoρτισμένη ζωή και τον αγώνα του Αργύρη Σφουντούρη για έναν ειρηνικό κόσμο.

Το ντοκυμαντέρ


Σχετικά Άρθρα