Μίκης: «Αν περπατούσα θα έπαιρνα ένα καλάσνικοφ»

Τον Μίκη Θεοδωράκη τίμησαν για την προσφορά του στον πολιτισμό και την κοινωνία ο Δήμος Χανίων και το Πολυτεχνείο Κρήτης, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στο παλιό λιμάνι της πόλης.

Παρά την βεβαρημένη κατάσταση της υγείας του ο Μίκης Θεοδωράκης ταξίδεψε στα Χανιά και δέχτηκε εμφανώς συγκινημένος τις τιμητικές διακρίσεις.

Και παρά την ηλικία του έδειξε ότι δεν έχει χάσει την επαναστατικότητα και τον ενθουσιασμό του. "Η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να είναι αυτάρκης, καθώς έχει μεγάλο πλούτο που θέλουν να τον αρπάξουν οι ξένοι", είπε. "Εδώ που φτάσαμε, εκεί που μας φτάσανε χρειάζεται επανάσταση. Λυπάμαι που δεν μπορώ να περπατήσώ και να πάρω ένα καλάσνικοφ να κατέβω στις πλατείες"!

Ο Μίκης Θεοδωράκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σχέση της μουσικής του με την εκκλησία επισημαίνοντας ότι «έχω συνδέσει απόλυτα την πατρίδα με την Ορθοδοξία».

Αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια στην παρουσία του στην Κρήτη, στους αγώνες των κρητικών για την ελευθερία, καθώς και στη δύσκολη περίοδο της επταετίας της χούντας.

Στην ομιλία του κ. Θεοδωράκη υπήρξαν αναφορές στα λόγια του Θουκυδίδη και του Περικλή ενώ ο ίδιος επεσήμανε ότι οι επιφανείς άνδρες δοξάζονται από τα έργα τους.

Στέλνοντας ένα μήνυμα στους παριστάμενους τόνισε: «Πρέπει να ξέρετε ότι η χώρα μας είναι αυτάρκης. Η γη μας είναι πλούσια οι θάλασσες μας εύφορες. Τα βουνά και οι θάλασσες μας έχουν δώρα. Η χώρα μας δεν είναι μόνο αυτάρκης αλλά και πλούσια. Και για αυτό έχουν πέσει όλοι πάνω μας να μας φάνε».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Δήμος Χανίων επέδωσε μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη τον τίτλο του επίτιμου δημότη Χανίων και του ανακοίνωσε ότι θα δώσει το όνομα του στο κέντρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων που βρίσκεται στους υπό διαμόρφωση χώρους του παλαιού τελωνείου.

Στο Μίκη Θεοδωράκη δόθηκε από το δήμαρχο Τάσο Βάμβουκα το χρυσό κλειδί της πόλης στην άκρη του οποίου είχε χαραχθεί το κλειδί του sol.

Στην ίδια εκδήλωση το Πολυτεχνείο Κρήτης δια χειρός του πρύτανη Βασίλη Διγαλάκη απέδωσε στον Μίκη Θεοδωράκη τη μέγιστη τιμή του ιδρύματος παραδίδοντάς του το χρυσό μετάλλιο του Πολυτεχνείου για το παγκόσμιας εμβέλειας έργο του και την εθνικά ενωτική στάση του σε όλη την πρόσφατη ιστορία όπως αναφέρει η ομόφωνη απόφαση της συγκλήτου .

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που απέδωσαν παιδιά χορωδίας της πόλης.

Πριν την εκδήλωση ο Μίκης Θεοδωράκης ξεναγήθηκε στο υπό κατασκευή κέντρο πολιτισμού στο παλιό λιμάνι ενώ νωρίτερα είχε επισκεφθεί και το πατρικό του σπίτι στο Γαλατά που μετατρέπεται σε μουσείο.