Οδηγίες για τον ιό

imageΤις επόμενες μέρες θα δούμε τον αριθμό των συνανθρώπων μας που θα βρεθούν θετικοί να αυξάνεται απότομα. Δεν σημαίνει ότι όλοι αυτοί θα αρρωστήσουν βαριά ή θα πεθάνουν. Αυτός ο κορονοϊός είναι σχετικά ήπιος και υπάρχουν αρκετοί που τον περνάνε χωρίς ίσως να το καταλάβουν.
Ο ιός αυτός μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα ακόμη και πριν εμφανιστούν συμπτώματα. Οι επιβεβαιωμένοι επιστημονικά τρόποι μετάδοσης είναι οι εξής:
α) ο ασθενής βήχει χωρίς να βάλει μπροστά το χέρι του και σταγονίδια με τον ιό που προέρχονται από τα πνευμόνια αιωρούνται στον αέρα και κάποιος άλλος τα εισπνέει και κολλάει τον ιό. Γι αυτό αποφεύγουμε τις συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους.
β) ο ασθενής βήχει και βάζει την παλάμη του μπροστά στο στόμα του. Άμεσα μολύνεται το χέρι του και σε ότι αντικείμενο πιάσει μένει ο ιός. Αν κάποιος πιάσει το αντικείμενο ή χαιρετήσει δια χειραψίας και βάλει μετά τα χέρια του και τρίψει τα μάτια του, ο ιός τον μόλυνε.
Σε ένα αντικείμενο που δεν μπορεί να διατηρηθεί η υγρασία, ο ιός θα ζήσει λιγότερο χρονικό διάστημα. Σε ένα αντικείμενο που διατηρεί υγρασία πχ χαρτονομίσματα ο ιός θα επιβιώσει περισσότερο χρονικό διάστημα.
Ένας τρίτος τρόπος, που θεωρούμε ότι πρέπει να ισχύει, γιατί υπάρχουν υποδοχείς που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στο κύτταρο και να πολλαπλασιαστεί είναι η στοματική οδός. Αν δηλαδή φάμε ή πιούμε ή γενικότερα βάλουμε στο στόμα μας κάτι που έχει μολυνθεί με τον ιό, θα μπορούσαμε να μολυνθούμε από το στόμα: Κινδυνεύει δηλαδή να μολυνθεί κάποιος, αν βάζει τα δάκτυλα στο στόμα, χρησιμοποιεί σκεύη που κάποιος έβηξε πάνω τους, ή χρησιμοποιεί κοινά σκεύη φαγητού με άλλο.
Η πλειοψηφία όσων μολυνθούν, σε 2-7 ημέρες, θα εμφανίσει μυαλγίες ("πονάνε τα κόκαλα του"), βήχα και ήπιο πυρετό που διαρκεί 2-3 ημέρες και μετά θα γίνει καλά. Κάποιοι δεν θα κάνουν καθόλου συμπτώματα και είναι δύσκολο να ξέρουμε τι ποσοστό σε αριθμό είναι αυτοί, γιατί δεν θα νοιώσουν άρρωστοι και δεν θα πάνε σε γιατρό. Ένα 15-20% όσων νοσήσουν μπορεί να κάνουν μια εικόνα πνευμονίας, με δύσπνοια, βήχα με φλέματα και θα χρειαστούν νοσηλεία, και κάποιοι θα πρέπει να μπουν σε αναπνευστήρα και ΜΕΘ.
Από τις μελέτες που δημοσίευσαν οι Κινέζοι σε όσους κόλλησαν και νοσηλεύτηκαν, φαίνεται ότι κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά, και να πεθάνουν όσοι είναι άνω των 60 ετών, έχουν ΧΑΠ (58%), ΣΔ (22%) και όσοι έχουν υπέρταση (14%). Όσο κι αν φαίνεται περίεργο σε όλους μας, όσοι είχαν καρκίνο (10%) ή έπαιρναν ανοσοκατασταλτικά (0%) κινδύνευαν λιγότερο στις μελέτες που δημοσιεύτηκαν. Φάνηκε επίσης, ότι όσοι καπνίζουν έχουν 50% μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν σοβαρά.
Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;
α) Πρέπει να αποφεύγουμε συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους με διαφορετικά πρόσωπα: Δημόσιες συγκοινωνίες κάθε είδους, κλειστοί χώροι διασκέδασης, εκκλησιασμοί, θέατρα-σινεμά, εστιατόρια-καφετέριες
β) Πρέπει να πλένουμε ταχτικά τα χέρια μας όταν πιάνουμε αντικείμενα σε κοινή θέα, να μην βάζουμε στο στόμα μας πράγματα ή τα χέρια μας, να μην τρώμε-πίνουμε από κοινά σκεύη. Αν είναι δυνατόν να τρώμε-πίνουμε μόνο από παρασκευάζεται εντός του σπιτιού μας.
γ) Να αποφύγουμε επισκέψεις και συναναστροφές με άτομα άνω των 60ετών, αν είναι δυνατόν να τους διατηρήσουμε σε καραντίνα. Καλώς δεν κλείνουν τα σχολεία, κι αν κλείσουν δεν αφήνουμε τα παιδιά στους παππούδες-γιαγιάδες. Δεν κάνουμε ταξίδια και μακρινές μετακινήσεις.
δ) Σταματάμε το κάπνισμα. Τρώμε φρούτα, κοιμόμαστε επαρκώς, δεν ξεθεώνουμε τον εαυτό μας. Προσέχουμε να λαμβάνουμε την φαρμακευτική μας αγωγή. Άμα βήχουμε βάζουμε τον αγκώνα εμπρός από το στόμα μας.
Θέλουμε να περάσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι (<40 ετών) και παιδιά τον ιό πρώτοι, καθώς δεν έχουμε θανάτους και βαριά νόσηση σε αυτές τις ηλικίες και θα λειτουργήσουν ως ασπίδα για να σταματήσει η επιδημία.
Δεν πανικοβαλλόμαστε, ίωση είναι και θα περάσει.