Καλλιεργούμε φυτά σε μπαλκόνια και ταράτσες

green_balcony_400Ολοένα και περισσότεροι είναι εκείνοι που αποφασίζουν να κάνουν τους αγρότες μέσα στο σπίτι τους, καλλιεργώντας αγροτικά προϊόντα στα μπαλκόνια και τους κήπους των πολυκατοικιών και μονοκατοικιών της Θεσσαλονίκης.

Φυτώρια και καταστήματα αγροτικών εφοδίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής της Κυριακής", καταγράφουν το τελευταίο διάστημα ένα νέο κύμα ενδιαφέροντος για καλλιέργειες κηπευτικών και αρωματικών φυτών στο σπίτι, στη βεράντα, σε παρτέρια και γλάστρες, που συναγωνίζεται αυτό των καλλωπιστικών φυτών και φαίνεται να συνδέεται άμεσα με τη μείωση του οικογενειακού εισοδήματος.

Ιδιοκτήτες καταστημάτων στην οδό Φράγκων της Θεσσαλονίκης, όπου πωλούνται ρίζες κηπευτικών, οπωροφόρων, βολβών και σπόρων εκτιμούν ότι η κίνηση σε σύγκριση με πέρυσι είναι αυξημένη 30-35%, χωρίς μάλιστα να έχει κορυφωθεί η περίοδος ζήτησης που υπολογίζεται πριν από το Πάσχα.

Αρκετοί απ' όσους συνωστίζονται αυτές τις μέρες στα πεζοδρόμια της Φράγκων φυτεύουν σε γλάστρες και ζαρντινιέρες μπαλκονιών και στον περίβολο πολυκατοικιών ή είναι οπαδοί της γνωστής άποψης "έχω κήπο στο εξοχικό μου ή στρεμματάκι ξεχασμένο στο χωριό μου και τώρα με την κρίση θα το αξιοποιήσω για οικονομία".

"Τα τελευταία 3-4 χρόνια υπάρχει μια τάση για καλλιέργεια κηπευτικών στο μπαλκόνι. Αυτή η τάση έγινε μάλλον ανάγκη από τα Μνημόνια, καθώς αυξάνονται συνεχώς όσοι φυτεύουν στο μπαλκόνι τους ανθεκτικά είδη για το τραπέζι της οικογένειας. Τα ρετιρέ κι όσοι έχουν πρόσβαση σε ταράτσες δημιουργούν παρτέρια με ντοματιές, πιπεριές και μελιτζάνες.

Μάλιστα ορισμένοι έχουν εξελιχθεί σε... επιστήμονες αυτού του τρόπου καλλιέργειας, εφευρίσκοντας πατέντες ποτίσματος και αποστράγγισης των νερών, απομάκρυνσης των πουλιών και αντιμετώπισης των εντόμων", δηλώνει ο Θωμάς Τσούγγαρης, ιδιοκτήτης καταστήματος σπόρων και εφοδίων.

Την πρωτιά στις βιοκαλλιέργειες σε όλη την Ελλάδα κατ' αναλογίαν πληθυσμού κατέχει το τελευταίο διάστημα ο Δήμος Γρεβενών, αλλά παρά την υπεροχή του στον ελπιδοφόρο αυτόν αγροτικό τομέα τα αιτήματα των φορέων της περιοχής για να ενισχυθεί η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από το 2004 δεν φτάνουν σε ευήκοα ώτα.

Το 2004 που δόθηκαν οι πρώτες ενισχύσεις η περιοχή του Δήμου Γρεβενών αριθμούσε μόλις 7 βιοκαλλιεργητές και το σύνολο των καλλιεργούμενων στρεμμάτων δεν ξεπερνούσε τα 900. Λιγότεροι τότε οι κτηνοτρόφοι που είχαν δει ως ευκαιρία την παραγωγή βιολογικού γάλακτος και τυριών, έχοντας υπογράψει συμβάσεις για 677 αιγοπρόβατα σε 1.669 στρέμματα φυσικών χορτολίβαδων.

Τρία χρόνια μετά ο Δήμος Γρεβενών παρουσίαζε μια εκρηκτική αύξηση στις βιοκαλλιέργειες, καθώς περίπου 150 αγρότες καλλιεργούσαν 35.019 στρέμματα, ενώ ο αριθμός των αιγοπροβάτων που τρέφονταν με βιολογικά κτηνοτροφικά φυτά έφτασε τα 9.000 και οι βοσκότοποί τους τα 36.000 στρέμματα.