ΓΙΑ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 700 ΕΥΡΩ Κλιμακωτές περικοπές 2% -15% στις συντάξεις

Κλιμακωτές περικοπές 2% -15% στις συντάξεις

Του Γιώργου Γάτου - Ημηρεσία....

Με την επιβολή κλιμακωτής εισφοράς 2% έως 15%, από το πρώτο ευρώ και σε όλες τις συντάξεις που μετά τις παρακρατήσεις οι οποίες ήδη γίνονται παραμένουν πάνω από τα 700 ευρώ, σκοπεύει η κυβέρνηση να «καλύψει» τις ανάγκες χρηματοδότησης των Ταμείων και να «πιάσει» το στόχο της εξοικονόμησης 5 ? 5,5 δισ. ευρώ στη διετία 2013 ? 2014 από τα οποία τα 3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το «ψαλίδι» στα κοινωνικά ? προνοιακά επιδόματα. Αυτό προβλέπει το βασικό σενάριο των περικοπών που, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Η», «κερδίζει έδαφος» στις... ασκήσεις «επί χάρτου» στις οποίες επιδίδονται τα επιτελεία των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας προκειμένου να «κλειδώσουν» τις μειώσεις και τα ποσά τα οποία ζητούνται με όσο το δυνατό δίκαιο τρόπο και χωρίς να αυξηθούν τα ήδη «αυτόματα» αυξανόμενα (με βάση το νόμο Λοβέρδου ? Κουτρουμάνη) όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Σε αντίθεση, ωστόσο, με τις περικοπές που γίνονταν έως σήμερα στις κύριες συντάξεις (οι οποίες αφορούσαν το υπερβάλλον ποσό πάνω από ορισμένα όρια ? πλαφόν) οι νέες εισφορές θα επιβάλλονται στο σύνολο του ποσού της σύνταξης ενώ για πρώτη φορά θα κληθούν να πληρώσουν και όσοι δεν είχαν θιγεί (συνταξιούχοι με συντάξεις από 700 ευρώ έως 1.000 ευρώ). Για παράδειγμα:

  • Συνταξιούχος με σύνταξη 800 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει 16 ευρώ.
  • Συνταξιούχος αρχική σύνταξη 1.900 ευρώ που εισπράττει, μετά τις παρακρατήσεις, 1.549,10 ευρώ θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 77,45 ευρώ το μήνα και θα περιοριστεί στα 1.471,65 ευρώ, συνταξιούχος με αρχική σύνταξη 2.500 ευρώ που σήμερα λαμβάνει 1.840,67 ευρώ θα χάσει άλλα 184 ευρώ και θα έχει, τελικώς, 1.656,50 ευρώ.

Σενάρια
Εκτός από τη διεύρυνση των παρακρατήσεων στις κύριες συντάξεις το σχέδιο των περικοπών που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει:

  • Την περικοπή κατά 35% της μιας από τις δύο καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις σε όλους τους διπλοσυνταξιούχους, σε πρώτη φάση. Ο επαναπροσδιορισμός-μείωση των πλαφόν αναβάλλεται για αργότερα αφού πρώτα δημιουργηθεί μια αξιόπιστη βάση δεδομένων και γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις (από τις οποίες εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν πόροι καθώς σε πολλά Ταμεία δεν τηρούνται τα πλαφόν ή δεν δηλώνονται οι δύο συντάξεις).
  • Την κατάργηση των δώρων στις επικουρικές ανεξαρτήτως ποσού σύνταξης και ηλικίας του συνταξιούχου.
  • Τη μείωση των εφάπαξ στα περισσότερα Ταμεία τα οποία χορηγούν σημαντικά μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβάλλει οι ασφαλισμένοι στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.
  • Την καταβολή των κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και περιορισμός των παροχών με στόχο να εξοικονομηθούν 3 δισ. ευρώ στη διετία.

Κλίμακα

Η κλίμακα των νέων παρακρατήσεων είναι προοδευτική, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, και διαμορφώνεται ως εξής:

  • 700 - 1.000 ευρώ προτείνεται εισφορά 2%
  • 1.000 - 1.300 ευρώ εισφορά 3%
  • 1.300 - 1.600 ευρώ εισφορά 5%
  • 1.600- 2.000 ευρώ εισφορά 10%

2.000 ευρώ και πάνω, εισφορά 15%

Οι τέσσερις μειώσεις στις κύριες συντάξεις

[1] Μείωση από την παρακράτηση εισφοράς αλληλεγγύης ΛΑΦΚΑ από τα 1.400 ευρώ (3% - 14% ανάλογα με το ύψος του ποσού)

[2] Μείωση από την παρακράτηση πρόσθετης εισφοράς ΛΑΦΚΑ 6% - 10% σε συντάξεις πάνω από τα 1.700 ευρώ για συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 60 ετών.

[3] Μείωση 20% στο τμήμα πάνω από τα 1.200 ευρώ και 40% στο τμήμα πάνω από τα 1.000 ευρώ αν ο συνταξιούχος είναι ηλικίας κάτω των 55 ετών.

[4] Μείωση 12% στο τμήμα των συντάξεων πάνω από τα 1.300 ευρώ που απομένει μετά τις παραπάνω περικοπές.

Οι τρεις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις

[1] Μείωση από την παρακράτηση εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ 3% - 10% (από τα 300 ευρώ και πάνω).

[2] Μείωση 15% σε ΤΑΠ - ΔΕΗ, ΤΑΠ - ΟΤΕ, ΤΕΑΠ - ΕΛΤΑ, ΤΕΑΠ - ΕΤΒΑ, 30% στο τμήμα της σύνταξης του ΕΤΕΑΜ στο τμήμα πάνω από τα 150 ευρώ και 20% στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (50% στο τμήμα πάνω από τα 500 ευρώ).

[3] Μείωση 10% για ποσά από 200 - 250 ευρώ, 15% από 251-300 ευρώ και 20% από 300 ευρώ και πάνω.

Μυνήματα...

ανώνυμος
Τετάρτη
10:03

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΡΑΓΙΑΔΕΣ!
γιωργος Σεργούλας
Τετάρτη
8:52

Aς μιλήσει και κάποιος από τους παραπάνω πολίτες σοβαρά. Ανέκαθεν ο Έλληνας νοιώθει αδικημένος. Δεν διερωτάται όμως ο ίδιος τι έχει κάνει μέχρι σήμερα σε ατομικό επίπεδο. Τίποτα !. Μόνο παράπονα , κλεισιμο δρόμων, τσαμπουκα, απεργίες, ψευτιές , κλεψιες, τεμπελιές και ανηθικότητα. Πήτε μου σας παρακαλώ, ποιά κυβέρνηση δεν θέλει το καλό των πολιτών ? Νομίζω καμία.
ενας συνταξιούχος
Τετάρτη
0:09

κάνετε περικοπές και στα ειδικά μισθολόγια και οχι μόνο στούς δημόσιους υπαλλήλους και στο ΙΚΑ.
ανώνυμος
Τρίτη
21:56

Ολα τα εχουν υπολογίσει εκτός απο ΕΝΑ !!!!!
βασ
Τρίτη
18:41

ΕΡΩΤΗΜΑ : απο που να κοψει? (εκτος απο τα ειδικα μισθολογια που ΠΡΕΠΕΙ να κοψει. Αλλα δεν φτανουν. Απο που αλλού ? Περιμενω εκτος απο καταρες ΚΑΙ απαντησεις σοβαρες
σ.
Τρίτη
18:23

να πατε να γαμηθειτε μαλάκες...
ανώνυμος
Τρίτη
17:31

Αυτούς ψηφήσατε μακάκες γιατι χεστήκατε οτι θα βγήτε απ το ευρώ κ θα χάσετε το μεταξωτό βρακί. . λουστήτε τα τωρα
Αρης
Τρίτη
15:56

Θα μας πιουν το αιμα,θα μας τα παρουν ολα και μετα θα μας πουν αντιο. . .
nik
Τρίτη
15:09

η τροικα και οι ντοπιοι υπηρετες της επιδιωκουν την πληρη υποτιμηση υων μισθων και συνταξεων ιδιωτικου και δημοσιου τομεα. ολοι ενωμενοι να τους αντιμετωπισουμε λαος ενωμενος ποτε νικημενος
ΜΑΙΡΗ
Τρίτη
14:52

ΒΕΒΑΙΑ! ΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ? ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ. ΑΣ ΠΕΘΑΝΟΥΝ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΠΙΑ. ΜΟΝΟ ΒΑΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΤΟΥΣ. ΤΟ ΚΡΙΜΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΣΑΣ, ΠΡΟΔΟΤΕΣ! ΛΙΓΗ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΛΕΨΑΝ ΜΙΑ ΖΩΗ ΟΛΑΚΕΡΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ?
ΣΟΦΙΑ
Τρίτη
14:44

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΟΣΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ,ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΕΙ ΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΕ! ! !! ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΡΩ ,ΔΕΝ ΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ? ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΤΟΥΣ. ΟΜΩΣ ΤΙ ΧΡΩΣΤΑΕΙ Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΥΠΟΘΥΚΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ?
ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Τρίτη
14:38

Πότε επιτέλους θα ξεσηκωθεί ο λαός να σας πετάξει έξω? ντροπή σας να κλέβετε τον ιδρώτα μιας ολόκληρης ζωής. Ελάτε να ζήσετε εσείς μ αυτές τις συντάξεις πείνας. Κι έχετε και το θράσος να βγαίνετε στα κανάλια να μιλάτε για τη σωτηρία του λαού! Τί να το κάνω εγώ αν η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής απέθανε?
takis
Τρίτη
13:12

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ 2500 - 300 euro. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΞΕΥΤΙΛΕΣ. ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΚΑΙ Η ΒΟΛΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΑΣ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ( ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΚΥΛΙΑ )
νικ
Τρίτη
12:08

με τοσο μικρες μειωσεις σε λιγο καιρο θα ψαχνουμαι νεα μετρα
δημητρης
Τρίτη
11:25

Μαλλον μιλάτε για τους συνταξιούχους του δημοσίου και των τραπεζών! ΔΕΝ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΑΛΛΙΩΣ! Δεν ξέρω αν ΤΟ ΠΗΡΑΤΕ ΧΑΜΠΑΡΙ, αλλά υπάρχουν συνταξιούχοι που ήδη έχουν φάει περικοπές κάτω των 999 ευρώ, και βγάλε. . . Επίσης αυτή η καραμέλα δεν κόψαμε τίποτα για συντάξεις πάνω από Χ ποσό. . . . από που ακριβώς το βγάζετε οι δημοσιογράφοι; Να σας φέρω εγώ κατάσταση από το ΙΚΑ. . .
ΓΙΩΡΓΟΣ
Τρίτη
10:35

Εσυ ήσουν Αντωνάκη αυτός που με τους ανεπάγγελτους κηπουρούς "φωστήρες" σου κατηγορούσες τους πασόκους για περικοπές, μη αναπτυξιακές, στους μισθούς και συντάξεις ενώ σχεδιάσεις μεγαλύτερη "ληστεία" ;;Αν τελικά εφαρμοστούν όλα αυτά σε βάρος του ήδη πετσοκομμένου εισοδήματος των μισθωτών και συνταξιούχων θα "διεκδικήσεις" επάξια από τους πασόκους το φτύσιμο , το βρίσιμο και το πετροκυνηγητό. σε κάθε σας δημόσια εμφάνιση. Η ιστορία περι αποπομπής παπατζήδων θα συνεχισθεί, σε μπλέ μοτίβο αυτή τη φορά
ΕΝΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Τρίτη
10:17

ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΕΚΤΟΙ ΚΑΙ ΓΕΛΙΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΞΙΖΟΥΝ ΟΥΤΕ ΦΤΥΣΗΜΑΤΟΣ

......