Ηλεκτρική ενέργεια από βιομάζα ελιάς στον Μελιγαλά Μεσσηνίας

elies-energeia-elaioladoΗλεκτρική ενέργεια από βιομάζα ελιάς στον Μελιγαλά Μεσσηνίας Μία μορφή χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού, θα πραγματοποιηθεί στον Μελιγαλά Μεσσηνίας (ΒΙ.ΠΕ). Μία καινοτομία – έργο πιλότος - η οποία βασίζεται στα υπολείμματα παραγωγής ελαιόλαδου με μέγιστη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα 26,2 MW. Το Olive Power, προτείνει ένα σχεδιασμό βασισμένο στην ενεργειακή αλυσίδα από τα υπολείμματα ελιάς μέχρι τη συμπαραγωγή για πρώτη φορά, ακολουθώντας μία ενοποιημένη προσέγγιση με σημαντική αξία για τη νότια Ευρώπη. Η παραγωγή ενός (1) τόνου ελαολάδου, οδηγεί στον σχηματισμό 3,3 τόνων υπολείμματος.

Προς το παρόν το υπόλειμμα ελιάς είτε υπομένει επεξεργασία, ξήρανση και χρησιμοποιείται ως καύσιμο σε μονάδες καύσης μικρής κλίμακας που έχουν χαμηλές περιβαλλοντικές απαιτήσεις είτε εναποθέτεται ως σκουπίδια. Τα logistics της καύσιμης ύλης και η αποθήκευση του υπολείμματος ελιάς, είναι κατά πολύ πιο περίπλοκο από π.χ. βιοκαύσιμα με βάση το ξύλο. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η αποκομιδή ελιάς διαρκεί για μικρή περίοδο και συνήθως περιορίζεται στου 4 μήνες τον χρόνο. Επιπλέον πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αποβολές υγρών λόγω βαρύτητας από την αποθήκευση υπολείμματος ελιάς. Το αποβαλλόμενο υγρό ονομάζεται Alpecin (είναι μίγμα νερού και husk oil) και παράγεται σε ποσότητα 0,125 τόνων για κάθε τόνο υπολείμματος. Μέσα από τις διαδικασίες θα παράγεται και στάχτη. Αυτή η στάχτη θα χρησιμοποιείται ως πολύτιμη δευτερεύουσα πρώτη ύλη ως βελτιωτικό γης καθώς οι προκαταρκτικές αναλύσεις έχουν δείξει ότι τα υπολείμματα ελιάς περιέχουν μικρή ποσότητα βαρέων μετάλλων. Ο σχεδιασμός του εργοστασίου βασίζεται στην προσέγγιση της συμπαραγωγής.

Ένα μέρος της παραγόμενης θερμότητας θα χρησιμοποιηθεί μέσα στο εργοστάσιο για ξήρανση του καυσίμου και στον ατμοποιητή. Ακόμη προβλέπεται προσφορά υπηρεσιών θέρμανσης / ψύξης για εταιρείες κοντά στο εργοστάσιο. Μόνο μία μικρή ποσότητα της παραγόμενης θερμότητας θα ψύχεται. Ο όλος σχεδιασμός θα βασίζεται στην έξυπνη χρήση της θερμότητας σε πολλά θερμοκρασιακά στάδια με σκοπό τη βελτιστοποίηση της ηλεκτρικής και ολικής απόδοσης.

Φαντάζομαι τίποτα δεν έχει γίνει ακόμα....


Ενέργεια από τα κλαδιά των ελαιόδεντρων που κόβονται κατά τη συγκομιδή των καρπών παράγουν στην Ανδαλουσία της Ισπανίας.

Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας συνέπραξαν μέσω συγκρότησης σχήματος ΣΔΙΤ, για να αξιοποιήσουν τις ενεργειακές δυνατότητες των ελαιόδεντρων.

Πρόκειται για την Andalucia Society for Biomass Valorization (SAVB), μια εταιρεία εκμετάλλευσης της βιομάζας, που έχει ήδη αναπτύξει ειδικό μηχάνημα για κλάδεμα δέντρων ελιάς και συλλογή των κλαδιών, ώστε αυτά να αξιοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας.

Το μηχάνημα βρίσκεται στο στάδιο της κατοχύρωσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Σημειώνεται πως το 8% με 9% της συνολικής αγροτικής γης στην Ισπανία καλλιεργείται με ελαιόδεντρα, τα οποία βεβαίως κλαδεύονται κάθε χρόνο..