Οικολογική ενέργεια στον Αη Στράτη

 Σε πράσινο νησί θα μετατραπεί ο Αη Στράτης όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σε σχετική εκδήλωση.

Αναλυτικά θα αναπτυχθούν ενεργειακές μονάδες από ανανεώσιμες πηγές, ώστε το νησί να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες. Τα έργα θα έχουν πιλοτικό χαρακτήρα και θα ακολουθήσουν ως τον Ιούνιο προκηρύξεις για ανάλογες επενδύσεις εμπορικής κλίμακας σε μεγαλύτερα νησιά όπως η Νίσυρος και η Τήλος.

 

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Νομάρχης Λέσβου Π.Βογιατζής και ο κοινοτάρχης του νησιού Χ.Μακρής. Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης: "Ο Αη-Στράτης είναι τόπος με μνήμες και συμβολισμούς, συνδέεται με μια ταραγμένη περίοδο της νεώτερης ελληνικής ιστορίας και θέλουμε να συμβολίζει πλέον και το πέρασμα της χώρας σε μια νέα εποχή. Το σχέδιο για το πράσινο νησί είναι καινοτόμο όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα καθώς ανάλογα παραδείγματα 100 % πράσινων νησιών υπάρχουν μόλις τρία σε ολόκληρο τον κόσμο: το king Island στην Αυστραλία, το Samsoe στη Δανία και το Utsira στη Νορβηγία.

Το ύψος των επενδύσεων στον Αη Στράτη υπολογίζεται σε 10 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας - Τεχνολογίας. Θα εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και μονάδα παραγωγής βιοενέργειας με αξιοποίηση βιομάζας που θα αντικαταστήσουν τις πετρελαϊκές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που καλύπτουν τώρα τις ανάγκες του νησιού. Το σχέδιο προβλέπει και αντικατάσταση των μέσων μεταφοράς στο νησί από ηλεκτρικά. Η μελέτη για το έργο θα εκπονηθεί από τη ΔΕΗ, το Πολυτεχνείο, το ΚΑΠΕ και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και θα ολοκληρωθεί το Μάιο".

Τέλος ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η προώθηση της πράσινης ενέργειας είναι στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και υπενθύμισε ότι από το 2004 ως σήμερα τριπλασιάστηκε η εγκατεστημένη ισχύς μονάδων ανανεώσιμων πηγών, από 430 σε 1350 μεγαβάτ.

Πηγή:ΕΡΤ