Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

 Με το θέατρο φωτίζουμε τη ζωή...

Ελεύθερη είσοδος απόψε, αύριο, μεθαύριο και τη Δευτέρα για συγκεκριμένο αριθμό θεατών σε δεκάδες θέατρα. 21 ομάδες σε θεατρικές απόπειρες στη Νέα Μάκρη.

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, σήμερα. Με μια «γιορτινή» ατμόσφαιρα στα θέατρα, αφού πριν από κάθε παράσταση σε όλο τον κόσμο θα διαβαστεί το μήνυμα της ημέρας, γραμμένο φέτος από τον Βραζιλιάνο Αουγκούστο Μποάλ, σκηνοθέτη, συγγραφέα, καθηγητή, θεωρητικό, θεμελιωτή της μεθόδου «Θέατρο των Καταπιεσμένων».

Η παράσταση «Το ημερολόγιο ενός απατεώνα», παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου στο Κοτοπούλη - Ρεξ, συμμετέχει στην «Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου» μαζί με εκατό και πλέον σκηνές σε όλη την Ελλάδα
Η παράσταση «Το ημερολόγιο ενός απατεώνα», παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου στο Κοτοπούλη - Ρεξ, συμμετέχει στην «Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου» μαζί με εκατό και πλέον σκηνές σε όλη την Ελλάδα

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, σήμερα. Με ελεύθερη είσοδο σε πολλές σκηνές ανά την Ελλάδα. Με τις επιχορηγήσεις να μην έχουν δοθεί, με τα ΔΗΠΕΘΕ να ΔΗΠΕΘΕ...νουν αργά αλλά σταθερά, με την Ακαδημία Τεχνών να παραμένει άσκηση επί χάρτου.

21 θεατρικές ομάδες από όλη την Αττική συμμετέχουν στις «Πολιτιστικές απόπειρες»
21 θεατρικές ομάδες από όλη την Αττική συμμετέχουν στις «Πολιτιστικές απόπειρες»

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, σήμερα. Ωραία όλα αυτά. Και οι παγκόσμιες ημέρες και οι ευχές και τα μηνύματα. Καλύτερες όλων, όμως, είναι οι πράξεις. Που βοηθούν και προάγουν το θέατρο. Και του δίνουν τη θέση στον χώρο των τεχνών που του ανήκει. Γιατί στην καρδιά μας ταξιδεύει πάντα πρώτη θέση!

«Μία από τις κύριες υπηρεσίες της τέχνης μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους ανθρώπους στις παραστάσεις της καθημερινής ζωής, όπου οι ηθοποιοί είναι και θεατές και η σκηνή και οι θέσεις στην πλατεία του θεάτρου συμπίπτουν. Ολοι είμαστε καλλιτέχνες. Κάνοντας θέατρο, μαθαίνουμε να βλέπουμε αυτό που είναι προφανές, αλλά που συνήθως δεν μπορούμε να δούμε, επειδή δεν έχουμε συνηθίσει να το παρατηρούμε. Αυτό που μας είναι οικείο, γίνεται αόρατο: Κάνοντας θέατρο, φωτίζουμε τη σκηνή της καθημερινής ζωής», αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο Αουγκούστο Μποάλ.

Δεκάδες θέατρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη περιφέρεια έχουν απόψε, αύριο, μεθαύριο και τη Δευτέρα (ανάλογα με τις ημέρες παραστάσεων) ελεύθερη είσοδο για συγκεκριμένο αριθμό θεατών.

Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου (που καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου) γιορτάζεται και από τον Σύλλογο «Πολιτιστικές Απόπειρες», με σειρά παραστάσεων από 21 Θεατρικές Ομάδες της Αττικής, από σήμερα έως και την Κυριακή, στο «Πολύτροπο» (Λ. Μαραθώνος 26) στη Νέα Μάκρη.

Απόψε θα δώσουν παραστάσεις το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Κερατέας, το Θεατρικό Εργαστήρι Σπάτων «Σκηνοβάτες», η Θεατρική Ομάδα «Αρτέμιδος Ανάβασις» του Δήμου Αρτέμιδος, το Θεατρικό Εργαστήρι της Πνευματικής Εστίας του Δήμου Βούλας, η Θεατρική Ομάδα «4ο Κουδούνι» του Δήμου Σπάτων και η «Κεντρική Σκηνή» του Συλλόγου «Πολιτιστικές Απόπειρες» Ν. Μάκρης.

Αύριο θα παρουσιάσουν έργα τους το θέατρο «Περίακτοι», το Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων, η Θεατρική Ομάδα «Ασκεπείς» Κορωπίου, το Θεατρικό Εργαστήρι Κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας , η Νεανική Σκηνή Δήμου Παλλήνης, η Θεατρική Ομάδα Πνευματικού Κέντρου Δήμου Δροσιάς, η Θεατρική Ομάδα Συλλόγου Γυναικών Δήμου Θρακομακεδόνων και η Θεατρική Πορεία « Ανοιχτά Πανιά» του Δήμου Καλυβίων.

Την τελευταία ημέρα του εορτασμού συμμετέχουν με παραστάσεις τους το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Γλυκών Νερών , η Θεατρική Ομάδα «Φίλοιστρον» του Φ.Ε.Σ. Η ΚΑΝΤΖΑ, η «Πειραματική Σκηνή» του Συλλόγου « Πολιτιστικές Απόπειρες», το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα - Θεατρική Ομάδα Σαρωνίδας, το Θεατρικό Εργαστήρι του Συλλόγου «Πολιτιστικές Απόπειρες», η «Δημοτική Θεατρική Σκηνή Ν. Μάκρης «Πάροδος» και η Θεατρική Ομάδα Εκπολιτιστικού-Επιμορφωτικού Συλλόγου Ανθούσας. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η Μαρία Δαμανάκη δηλώνει ότι το υπουργείο Πολιτισμού με την «πολιτική και την αχαρακτήριστη πρακτική του οδηγεί το ελληνικό θέατρο σε υποβάθμιση και μαρασμό» και ερωτά τον υπουργό Πολιτισμού, Αντώνη Σαμαρά: «Πώς αντιλαμβάνεται τις υποχρεώσεις του το ΥΠΠΟ απέναντι στους επιχορηγούμενους θιάσους; Πότε σκοπεύει να εξοφληθεί η περσινή επιχορήγηση στα θέατρα; Πότε θα αποφασισθεί ποιοι θίασοι και με ποιο ποσό θα επιχορηγηθούν για την τρέχουσα; Πότε θα προκηρυχθεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη χρονιά 2009-2010;».

Τέλος, στην Ειρήνη Παπά απονέμεται σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, το βραβείο «Ελληνίδες και Ελληνες παγκόσμιας αναγνώρισης» από τον Δημήτρη Σιούφα, πρόεδρο της Βουλής και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.


Πηγ:Έθνος