Ο Τόπος που βρέθηκε ο τάφος

ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΜΕ

ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΕΦΟΡΙΕΣ

ΕΝΤΟΝΟΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

(Για τον τόπο που βρέθηκε ο ασύλητος Μυκηναϊκός τάφος στη Μεσσηνία)

Ένας αρχαιολόγος, όπως και κάθε επιστήμων, πρέπει να είναι λεπτομερειακός και ακριβολόγος μέχρις εσχάτων. Πρέπει να περιβάλει τις περιγραφές και τις ανακοινώσεις που κάνει για τα ευρήματα του με αληθινή ευλάβεια τόπου και χώρου μεταξύ των άλλων.

Μια μεγάλη πληγή, ένα μεγάλο λάθος γεωγραφικού τόπου στην Ιστορία των Μυκηναϊκών ευρημάτων του Βασιλείου του Νέστορος, αλλά και αυτού του Ανακτόρου του θεωρούμενου του Νέστορος, είναι η ονομασία της πόλεως, που ευρέθησαν οι τάφοι, το παλάτι και τώρα τελευταίως ο ασύλητος τάφος από την Αρχαιολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι.

Όλα τα ανωτέρω βρέθηκαν στην ΧΩΡΑ, που ανήκει στην επαρχία Τριφυλίας του νομού Μεσσηνίας. Γίνεται σύγχυση μεταξύ της Αρχαίας Πύλου του κέντρου του βασιλείου του Νέστορος και της σημερινής μικρής πόλεως της Πύλου που δεν υπήρχε τότε, αλλά έχει ιστορία 150 χρόνων. Ήταν ένα μικρό ψαροχώρι, όμορφο ίσως με άλλο όνομα που ανήκε στην επαρχία Πυλίας, αλλά άσχετο με την αρχαία Πύλο του Νέστορος που βρίσκεται στην Τριφυλία!!!

Όλα τα σημερινά μέσα ενημέρωσης δεν αναφέρουν τον αληθινό τόπο ευρέσεως του τάφου που είναι η Χώρα Τριφυλίας αλλά αναφέρουν το όνομα της Πύλου που απέχει 22 χιλιόμετρα μακριά. Ούτε το λιμάνι της σημερινής Πύλου χρησιμοποιήθηκε στην Αρχαιότητα αλλά η καθέλκυση των πλοίων του Νέστορος γινόταν στο ενδιάμεσο εμφανές σημείο μεταξύ των χωριών Ρωμανού και Πετροχωρίου.

Στην Χώρα Τριφυλίας βρίσκεται το Μουσείο όπου φυλάσσονται τα ευρήματα του Ανακτόρου και των τάφων, βασιλικών και μη και γι’ αυτό τον επέλεξαν οι μεγάλοι Αρχαιολόγοι Κάρολος Μπλέγκεν, Σπυρίδων Μαρινάτος, Μαίρη Ρόνσον και άλλοι.

Είναι λυπηρό σήμερα να απογυμνώνεται από τα περίφημα μοναδικά στον κόσμο εκθέματα του, να μεταφέρονται αλλού με δόλιο και σκοτεινό τρόπο, να αφήνεται στην τύχη του το Μουσείο και να στοιβάζονται θαυμάσια ευρήματα στις αποθήκες.

Πρέπει οι κάτοικοι της Χώρας, αλλά και οι Αρχαιολόγοι που η τύχη τους βοήθησε να βρουν τους θησαυρούς στον ασύλητο τάφο, η Εφορεία στην οποία ανήκει η Χώρα και το Υπουργείο Πολιτισμού, να βοηθήσουν να επιστραφούν στο τόπο που ευρέθησαν τα χρυσά κτερίσματα του μοναδικού νεκρού άρχοντα που ήταν θαμμένος εκεί. Είναι ΙΕΡΟΣΥΛΙΑ να μη σέβονται τον τόπο του τάφου του νεκρού. Στην Ιταλία οι Bruzi του Piazi τα δύο μπρούτζινα αγάλματα που βρέθηκαν κοντά στο Ρήγιο παρέμειναν στην Φλωρεντία για δύο χρόνια για την συντήρηση τους και τα επανέφεραν εκεί που ευρέθησαν.

Το κακό κάνουν και οι οδηγοί χαρτών, καθώς και οι κάτοικοι της μικρής γνωστής πόλεως Πύλου να σαμποτάρουν και να αγνοούν τη Χώρα και το Μουσείο της συστηματικά και μεθοδευμένα. Τώρα τελευταία και οι οδηγοί του θαυμάσιου Ξενοδοχειακού συγκροτήματος “Costa Navarino” αν και υδρεύεται από την Χώρα, σκανδαλωδώς την αγνοούν. Αυτό συμβαίνει γιατί η Χώρα δυστυχώς δεν έχει καλούς τοπικούς άρχοντες σε σημείο που αλλοιώνεται και η ιστορία του τόπου. Είναι ανεπαρκείς και άσημοι θλιβερά και ατελείωτα αδιαφορούν, και ενώ η Χώρα είναι πολυαριθμότερη σε έκταση πόλη δεν έγινε πρωτεύουσα του Καλλικρατικού Δήμου. Είναι πάντοτε αδικημένη και αγνοημένη.

Για την αλήθεια και την αποκατάσταση της αδικίας

Βούλα Λαμπροπούλου

Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών