Δωροδοκίες πολυεθνικών εταιρειών για προώθηση προϊόντων τους στο Δημόσιο

Δωροδοκίες πολυεθνικών εταιρειών για προώθηση προϊόντων τους στο Δημόσιο

Στοιχεία για δωροδοκίες πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα διαβίβασε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Σούρλας στον Οικονομικό Εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη.

Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται σε πρόστιμα 350 εκ. δολαρίων που επέβαλαν οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια σε πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρόκειται για εταιρείες που δωροδοκούσαν προκειμένου να προωθήσουν σε οργανισμούς του Ελληνικού Δημοσίου τα προϊόντα τους, φαρμακευτικά, ορθοπεδικά, ιατρικές συσκευές, αυτοκινητοβιομηχανίας και τηλεπικοινωνίας.

Σημειώνεται ότι τα πρόστιμα επιβλήθηκαν κατ’ ελάχιστον, καθώς προκύπτουν ύστερα από συμβιβασμό των μητρικών εταιρειών, οι οποίες δέχθηκαν ότι διαπράχθηκε το αδίκημα της δωροδοκίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το υπουργείο «στις εταιρείες επεβλήθη επιτήρηση από τις αρμόδιες αρχές ώστε να λειτουργούν στο εξής με διαφάνεια».

Οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της εκδίκασης των υποθέσεων αποκάλυψαν ότι οι εν λόγω πολυεθνικές κατέβαλαν στους Έλληνες μεσάζοντες εκατομμύρια δολάρια σε εικονικές εταιρείες και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις δρούσαν και για λογαριασμό άλλων χωρών όπως των Σκοπίων όπου καταβλήθηκε σε ένα μεσάζοντα το ποσό των έξι εκατομμυρίων δολαρίων για την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων συγκεκριμένης εταιρείας τηλεπικοινωνιών.

«Είναι προφανές ότι πρόκειται για κυκλώματα διαφθοράς, εκμαυλισμού και αθέμιτου ανταγωνισμού που συνέβαλαν ώστε να οδηγηθεί η χώρα στη χρεοκοπία και την εθνική ταπείνωση», αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Οι αποστολείς αυτών των καταγγελιών που επικαλούνται τις αποφάσεις των δικαστηρίων των ΗΠΑ, που έχουν δημοσιοποιηθεί, αλλά κατ’ επέκταση και όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι, θέλουν να πληροφορηθούν, ποιοι συμμετείχαν στα κυκλώματα ως μεσάζοντες, ποιοι οι τελικοί αποδέκτες, πόσα χρήματα καταχράστηκαν, ποια τα ποσά που ζημιώθηκε το ελληνικό Δημόσιο. Ακόμη σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί οι δικαστικές αρχές της χώρας μας που είχαν ενημερωθεί από τις υπηρεσίες των ΗΠΑ, ή σε ποιες προτίθενται να προβούν για την καταβολή στο ελληνικό δημόσιο των ποσών που καταχράστηκαν, ποιες ποινικές κυρώσεις αλλά και διοικητικές επεβλήθησαν για όσους κατείχαν θέσεις του δημοσίου», καταλήγει η ανακοίνωση.