170 δισ. ευρώ έχασαν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα από το 2007 έως σήμερα

xrimata_400Απώλειες ύψους 170 δισ. ευρώ είχαν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, από το 2007 που άρχισε η κρίση, μέχρι σήμερα. Αυτό προκύπτει από μελέτη της ελβετικής ιδιωτικής τράπεζας «Julius Baer».

Οι τεχνοκράτες οικονομολόγοι που έκαναν τη μελέτη, συγκέντρωσαν τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και τα ακίνητα των νοικοκυριών στην Ευρώπη και αφαίρεσαν τα χρέη τους. Με αυτόν τον τρόπο κατέληξαν στην εκτίμησή τους για την απώλεια των χρημάτων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, προκύπτει ότι ο ιδιωτικός πλούτος στην Ευρώπη το 2013 ανήλθε στα 56 τρισεκατομμύρια ευρώ, στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών και ήταν 17% υψηλότερος σε σχέση με το 2012.

Τα υψηλά επίπεδα όμως δεν ισχύουν για όλους. Στην Ελλάδα τα νοικοκυριά μάτωσαν, καθώς ο πλούτος τους σε σχέση με την προ κρίση εποχή, έχει μειωθεί κατά 23%, δηλαδή τα νοικοκυριά έχασαν 170 δις. Αντίστοιχη εικόνα και χειρότερη υπάρχει και στην Ισπανία, όπου τα νοικοκυριά είχαν απώλειες κατά 28%.

Όσο για κείνους που βγήκαν κερδισμένοι, σύμφωνα με την «Julius Baer», οι Γερμανοί έγιναν πλουσιότεροι κατά 2 τρισεκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με τα επίπεδα του πλούτου τους πριν από την περίοδο της κρίσης και οι Ελβετοί κατά 1 τρις.