Χώρα Μεσσηνίας - Chora Messinias

.

Το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, παρουσιάζει το ντοκυμανταίρ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΚΑΚΗ "Η ΧΩΡΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ η ΧΩΡΑ του ΝΕΣΤΟΡΟΣ" Συμμετέχουν οι: ΤΑΣΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Καθηγητής Παραδοσιακών Χορών ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ Δρ Χημικός Μηχανικός-Καθηγητής Συντήρησης Μνημείων Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Πρόεδρος Λαογραφικού Ομίλου Μεσσηνίας ΚΑΜΕΡΑ - ΗΧΟΣ - ΜΟΝΤΑΖ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ ΦΩΤΟ: Γ. ΛΕΚΑΚΗΣ, Β. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΥΚΟ, ΜΟΥΣΑΙΟΣ. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Κανονάκι - ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΠΑΗΛΙΑ Κλαρίνο - ΚΩΝ. ΚΟΠΑΝΙΤΣΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗ: BG & DG ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ c+p 2018

ΠΑΛΑΤΙ ΝΕΣΤΟΡΟΣ - NESTOR PALACE

3D αναπαράσταση του μυκηναϊκού ανακτόρου στον Άνω Εγκλιανό Πυλίας, γνωστό ως Ανάκτορο του Νέστορα. Περίπου 1300-1200 π.Χ

.

Η Σπάρτη και η Αθήνα

Η Σπάρτη και η Αθήνα είχαν την αξίωση να κυριαρχήσουν στις άλλες πόλεις χωρίς να τους επιτρεψουν να έχουν κυριαρχικά δικαιώματα όπως απαιτεί η εθνική ενότητα.

Οι Ρωμαίοι, όπως αναφέραμε ήδη, δεν κυριάρχησαν αμαχητί στην Ιταλία. Πολέμησαν με τις φυλές και τις πόλεις περισσότερο από ό,τι οι Αθηναίοι και οι Σπαρτιάτες με τις ελληνικές πόλεις και φυλές. Ωστόσο, αν και τους υπέτασσαν σχεδόν πάντα, κατάλαβαν ότι δεν θα εξασφάλιζαν τη νίκη αν δεν συνδύαζαν, όπως ο Θησέας του Θουκυδίδη, τη δύναμη με τη σύνεση. Για το λόγο αυτό άρχισαν, σταδιακά, να καταγράφουν στις τάξεις των πολιτών τους τους πιο αξιόμαχους από τους αντιπάλους τους, κάνοντάς τους έτσι κοινωνούς του κυριαρχικού δικαιώματος της πολιτικής ενότητας και απομακρύνοντας την πιο συνηθισμένη αφορμή των εξεγέρσεων. Με τον τρόπο αυτό ο αριθμός των μάχιμων ανδρών της Ρώμης, οι οποίοι προς τα τέλη της βασιλείας δεν ξεπερνούσαν τους 20.000, ανήλθε στα τέλη του 4ου αιώνα σε 165.000 και ξεπέρασε κατά πολύ τους 200.000 τον 5ο αιώνα.

Ancient_Sparta

Αυτό όμως συνέβη γιατί εκείνα τα χρόνια πολλοί κάτοικοι πόλεων της αρχαίας λατινικής ομοσπονδίας απέκτησαν τα πλήρη δικαιώματα των Ρωμαίων πολιτών. Το ίδιο δικαίωμα απέκτησαν οι κάτοικοι των κοινοτήτων των Σαβίνων, και εκείνοι των πολυάριθμων κοινοτήτων των Ουόλσκων έγιναν αντί για υπήκοοι κανονικοί Ρωμαίοι πολίτες.

 Πηγή: http://www.nationalgeographic.gr/iee/

 

Νέα Οι Νεάντερταλ ήταν και καλλιτέχνες
Οι Νεάντερταλ ήταν και καλλιτέχνες The Corredor de los Puntos in El Castillo Cave near the village of Puente Viesgo is seen in this handout photo released June 14, 2012. Scientists using a new dating technique reported June 14...
Νέα ΝΕΡΩΝ: Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΜΙΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ ΜΟΡΦΗΣ
ΝΕΡΩΝ: Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΜΙΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ ΜΟΡΦΗΣ Σ’ όλους τους λαούς και πολιτισμούς ανέκαθεν, υπήρξαν άνθρωποι σε διάφορες θέσεις και αξιώματα, τους οποίους κάποιες ομάδες ανθρώπων αμαύρωσαν την εικόνα τους επειδή κάτι τέτοιο εξυπηρετούσε τα...

Πρώτο βραβείο αστικού σχεδιασμού στη Βραζιλία

cabucu_de_baixo_5_-_highrise_residence_in_the_hilly_area_400To τμήμα αστικού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου E.T.H. της Ζυρίχης και δη η ομάδα των - Κόντου Καλλιόπης (Ελλάδα), Ruta Vitonyte (Λιθουανία), Christian Calle Figueroa (Eκουαδόρ) - κατέκτησε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό της RenovaSP για το χτίσιμο 2.740 κατοικιών για την περιοχή Cabuxu de Baixo 5 στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Συμμετείχαν ομάδες αρχιτεκτόνων από όλο τον κόσμο.

Το έργο απευθύνεται στα προβλήματα του οικισμού όπως στον υψηλό κίνδυνο κατολισθήσεων, στην έλλειψη κατάλληλης υποδομής και στο ανεπαρκές δίκτυο δρόμων και δημόσιων χώρων. Συνολικά προτείνονται 2 διαφορετικές τυπολογίες κοινωνικών κατοικιών, καθώς και η ανάπλαση της κεντρικής ζώνης κατά μήκος του μικρού ποταμού της περιοχής.--- Ακολουθεί βραζιλιάνικο και αγγλικό κείμενο και φωτο από τα αρχιτεκτονικά.

Read more...

Eνδείξεις για τεράστιο υπόγειο ποταμό στον Αμαζόνιο

 Το αχανές δάσος του Αμαζονίου θεωρείται ένα από τα πιο συναρπαστικά και μυστηριώδη μέρη στον πλανήτη. Είναι τόσο μυστηριώδες που... οι επιστήμονες φαίνεται ότι αγνοούσαν την ύπαρξη ενός κολοσιαίου υπόγειου ποταμού, κάτω από τον Αμαζόνιο.

Το αχανές δάσος του Αμαζονίου θεωρείται ένα από τα πιο συναρπαστικά και μυστηριώδη μέρη στον πλανήτη. Είναι τόσο μυστηριώδες που... οι επιστήμονες φαίνεται ότι αγνοούσαν την ύπαρξη ενός κολοσιαίου υπόγειου ποταμού, κάτω από τον Αμαζόνιο. Μάλιστα το μήκος του προσεγγίζει αυτό του Αμαζονίου, που είναι ο δεύτερος μακρύτερος ποταμός στον κόσμο μετά από το Νείλο.

Read more...

Λεφτά, πράγματι, υπήρχαν και υπάρχουν

http://vathikokkino.com/wp-content/uploads/2011/07/polyp_cartoon_economic_growth.jpg

Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΜΑΣ ...ΤΑ ΠΛΟΥΤΗ ΤΟΥΣ!!! (τι είχες Γιάννη,τι είχα πάντα) του Σταμάτη Θεοδωρόπουλου

«Αυτοί που αρπάνε το φαί απ το τραπέζι κηρύχνουν τη λιτότητα. Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα ζητάν θυσίες. Οι χορτάτοι μιλάν στους πεινασμένους για τις μεγάλες εποχές που θα 'ρθουν.»

Μπέρτολτ Μπρεχτ

Στην Ελλάδα είναι σαφές πως υπάρχει τεραστίου όγκου συσσωρευμένος πλούτος και παρ' όλα αυτά ο λαός πάλι καλείται να πληρώσει για χρέη που ποτέ δεν δημιούργησε. Σε ποιά χέρια όμως βρίσκεται αυτός ο πλούτος; Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα, τα οποία είχε δημοσιεύσει παλαιότερα ο εκπαιδευτικός-οικονομολόγος Γιάννης Κυριακάκης και που συμπληρώθηκαν με το πέρασμα του χρόνου:

* Τα τελευταία 13 χρόνια το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 75%. Αφού το δικό μας -των εργαζομένων- εισόδημα δεν αυξήθηκε καθόλου.

ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΟΛΟΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ;


Read more...

Η αναλογία 1 προς 6

___Γνωρίζουμε όλοι για την αναλογία 1 πρόσληψη ανά 10 αποχωρήσεις στο δημόσιο για το 2011 και 1 πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις για τα έτη 2012 έως και 2015.
Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι πως υπάρχει και η αναλογία 1 προς 6. Δηλαδή για κάθε μία πρόσληψη εκπαιδευτικού, 6 προσλήψεις στην Ελληνική Αστυνομία.

Αυτό θα ισχύσει φέτος, αφού 600 όλοι κι όλοι εκπαιδευτικοί θα προσληφθούν στην Α΄βάθμια και Β΄βάθμια εκαπίδευση ενώ θα προσληφθούν 3.600 αστυνομικοί (1.200 Ειδικοί Φρουροί με μοριοδότηση και 2.400 με πανελλαδικές εξατάσεις). Σχετικά δημοσιεύματα της "Ελευθεροτυπίας" σας στέλνω, ενώ την προκήρυξη της Ελ.ΑΣ για τους 1.200 Ειδικούς Φρουρούς μπορείτε να δείτε στη σελίδα http://www.hellenicpolice.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=6331&Itemid=761. Μπορεί να ενδιαφέρει κάποιον, άσε που έχουν αρκετό ενδιαφέρον πολλά σημεία της προκήρυξης...

Read more...

Βοϊδοκοιλιά η καλύτερη παραλία του κόσμου

nor_papaer_400Στην Πελοπόννησο υπάρχουν οι καλύτερες ελληνικές παραλίες και αυτή της Βοϊδοκοιλιάς είναι η καλύτερη του κόσμου. Αυτό αναφέρει σε άρθρο της η “Εxpressen”, μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Σκανδιναβίας. Το άρθρο υπογράφεται από το δημοσιογράφο Χάκαν Μπόστρομ, κοσμογυρισμένο επαγγελματία, του οποίου η γνώμη για τη Βοϊδοκοιλιά έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και πρέπει να προσεχθεί. Η πληροφόρηση και επισήμανση είναι από το συμπατριώτη μας Θαν. Ψαρούλη που ζει για χρόνια στη Σουηδία και τονίζει ότι η εν λόγω εφημερίδα καλύπτει καθημερινώς τουριστικά ρεπορτάζ, επειδή στις χώρες αυτές ο τουρισμός τσάρτερ είναι οργανωμένος και κατευθυνόμενος.

Ο κ. Ψαρούλης μετέφρασε το κείμενο της εφημερίδας και μας παρουσιάζει τα σημαντικότερα σημεία της: “Μη χάσεις τις καλύτερες ελληνικές παραλίες. Ταξίδεψε στην Πελοπόννησο.

Read more...

Γαργαλιάνοι «Το νερό, νεράκι»

alikountziou_pigi«Το νερό, νεράκι» λένε στους Γαργαλιάνους για το πολυτιμότερο αγαθό - θείο δώρο, που δυστυχώς εδώ και κάμποσες μέρες και «μέχρι νεωτέρας (!)» δεν έχουν, εξαιτίας των καθημερινών πολύωρων διακοπών της υδροδότησης. Με γνωστοποίηση της Δημοτικής Κοινότητας Γαργαλιάνων στις 14 Ιουλίου πληροφορούσαν τους πολίτες, κατοίκους και επισκέπτες των Γαργαλιάνων πως «από σήμερα (σ.σ. 14-7-2011) και μέχρι νεωτέρας λόγω μεγάλης μείωσης της παρεχόμενης ποσότητας νερού από τις πηγές του “Αλικοντουζίου”.

Read more...