Χώρα Μεσσηνίας - Chora Messinias

.

Το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, παρουσιάζει το ντοκυμανταίρ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΚΑΚΗ "Η ΧΩΡΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ η ΧΩΡΑ του ΝΕΣΤΟΡΟΣ" Συμμετέχουν οι: ΤΑΣΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Καθηγητής Παραδοσιακών Χορών ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ Δρ Χημικός Μηχανικός-Καθηγητής Συντήρησης Μνημείων Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Πρόεδρος Λαογραφικού Ομίλου Μεσσηνίας ΚΑΜΕΡΑ - ΗΧΟΣ - ΜΟΝΤΑΖ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ ΦΩΤΟ: Γ. ΛΕΚΑΚΗΣ, Β. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΥΚΟ, ΜΟΥΣΑΙΟΣ. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Κανονάκι - ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΠΑΗΛΙΑ Κλαρίνο - ΚΩΝ. ΚΟΠΑΝΙΤΣΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗ: BG & DG ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ c+p 2018

ΠΑΛΑΤΙ ΝΕΣΤΟΡΟΣ - NESTOR PALACE

3D αναπαράσταση του μυκηναϊκού ανακτόρου στον Άνω Εγκλιανό Πυλίας, γνωστό ως Ανάκτορο του Νέστορα. Περίπου 1300-1200 π.Χ

.

Ορφικά Μυστήρια

AddThis Social Bookmark Button


orpfic_mysteryΤο Ορφικά Μυστήρια έχουν τις ρίζες τους στον θρακικής καταγωγής μυθικό αοιδό, τον Ορφέα. Ο μύθος αναφέρει ότι ο Ορφέας, βαθιά ερωτευμένος με τη σύζυγο του Ευρυδίκη, κατέβηκε ως τον Άδη για να τη φέρει πίσω, αφού είχε πεθάνει από αιφνίδιο δάγκωμα φιδιού. Με τη μελωδία της λύρας του μάγεψε τον Κάτω Κόσμο και κατάφερε να συμφωνήσει με τον Πλούτωνα την επιστροφή της Ευρυδίκης, με τον όρο να μην την κοιτάξει πριν περάσουν την πύλη του Άδη.

 Πηγή: http://www.nationalgeographic.gr/iee/

Νέα Οι Νεάντερταλ ήταν και καλλιτέχνες
Οι Νεάντερταλ ήταν και καλλιτέχνες The Corredor de los Puntos in El Castillo Cave near the village of Puente Viesgo is seen in this handout photo released June 14, 2012. Scientists using a new dating technique reported June 14...
Νέα ΝΕΡΩΝ: Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΜΙΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ ΜΟΡΦΗΣ
ΝΕΡΩΝ: Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΜΙΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ ΜΟΡΦΗΣ Σ’ όλους τους λαούς και πολιτισμούς ανέκαθεν, υπήρξαν άνθρωποι σε διάφορες θέσεις και αξιώματα, τους οποίους κάποιες ομάδες ανθρώπων αμαύρωσαν την εικόνα τους επειδή κάτι τέτοιο εξυπηρετούσε τα...

Μεσσηνία

Εγγραφείτε και αναρτήστε το δικό σας άρθρο

Η Μεσσηνία αντιδρά στην κατάργηση του σιδηροδρόμου

Share via email, networking sites and bookmark using any service!

trainΗ Μεσσηνία αντιδρά στην κατάργηση του σιδηροδρόμου και αγωνίζεται για τη διατήρηση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου στο νομό και την Πελοπόννησο: Την Πέμπτη 24 Ιουνίου θα συμμετέχει σε κινητοποίηση που θα γίνει στην Αθήνα με περιφερειακό, παμπελοποννησιακό χαρακτήρα.

Αυτό αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη χτες το μεσημέρι στη Νομαρχία Μεσσηνίας, υπό την προεδρία του νομάρχη Δημήτρη Δράκου και με τη συμμετοχή φορέων του νομού κι αρκετών εργαζομένων στον ΟΣΕ.

Σύμφωνα με την απόφαση, αυτές τις μέρες θα κληθούν νομάρχες, δήμαρχοι κι επικεφαλής των Εργατικών Κέντρων της Πελοποννήσου, σε συνεννόηση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, να λάβουν μέρος στην κινητοποίηση ώστε αυτή να αποκτήσει περιφερειακό, δυναμικό και ευρύ χαρακτήρα.

Προγραμματίζεται στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης να δοθεί συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ και ακολούθως να γίνει πορεία και συγκέντρωση στη Βουλή.

Εκεί, αντιπροσωπεία των φορέων θα συναντηθεί με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Δημήτρη Ρέππα, τον υφυπουργό Νίκο Σηφουνάκη και τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων της Βουλής.

Σχεδιάζεται η μετάβαση του κόσμου από την Τρίπολη έως την Αθήνα να γίνει με το τρένο. Νωρίτερα, τη Δευτέρα θα γίνει στη Νομαρχία συνάντηση προετοιμασίας.

Στη χτεσινή σύσκεψη στο αμφιθέατρο “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος“: Ο εκπρόσωπος της ΠΟΣ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών) Παναγιώτης Ιατρόπουλος είπε ότι «σκυλεύουν το πτώμα ενός επιχειρηματικού μέσου, που κατάντησε έτσι από κυβερνητικές πολιτικές». Ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «δε μας άφηνε το υπουργείο να βάλουμε τα πραγματικά κόμιστρα, για να μην ανέβει ο πληθωρισμός».

Η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου μίλησε για διακομματικές και διαχρονικές ευθύνες, για άκρατο κομματισμό και μίζες. Είπε ότι δεν είναι λύση το “πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι“ και τάχθηκε υπέρ του νοικοκυρέματος του ΟΣΕ και των δημοσίων οργανισμών, για να γίνουν ανταγωνιστικοί Ο επικεφαλής της “Συνεργασίας“ Θανάσης Πετράκος πρότεινε κινητοποίηση στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη και συνάντηση με τον υπουργό και τον αρμόδιο υφυπουργό. Πρότεινε επίσης να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά για το σκάνδαλο του έργου των 68 εκ. ευρώ, που έχει συμπληρώσει 7 χρόνια και δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Ο δήμαρχος Θουρίας Γιώργος Σκαλαίος τάχθηκε υπέρ της διατήρησης και της ανάπτυξης των προαστιακών γραμμών (Μεσσήνη - ΤΕΙ Διαβολίτσι - Κυπαρισσία) και της γραμμής της Πάτρας.

Ο δήμαρχος Ανδανίας Γιώργος Διαγούπης παρατήρησε ότι είχαν 100% πληρότητα τα τρένα από και προς το Διαβολίτσι, αλλά τα έκοψαν.

Ο δήμαρχος Ιθώμης Κώστας Γεωργακόπουλος είπε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να πάρει πιο δυνατά την υπόθεση του τρένου κι επέρριψε ευθύνες και στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Σωτήρης Τσώνης τάχθηκε υπέρ της κινητοποίησης στην Αθήνα με τη συμμετοχή των άλλων Εργατικών Κέντρων και των νομαρχών της Πελοποννήσου, ενώ παρατήρησε ότι έγιναν σκόπιμα επιλογές για να κλείσει ο σιδηρόδρομος.

Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Σωτήρης Πλεμμένος ανέφερε ότι το τρένο δεν είναι ανταγωνιστικό και δεν μπορούμε να πληρώνουμε τα ελλείμματα. Σχολίασε μάλιστα, «ναι στο σιδηρόδρομο, όχι στον σημερινό». Οι απόψεις του προκάλεσαν αντιδράσεις και ειρωνικά χειροκροτήματα από σιδηροδρομικούς.

Ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ Νίκος Πατσαρίνος μίλησε για ανάδειξη του θέματος στην Ευρωβουλή και για σκάνδαλο, καθώς έπεσαν εκατομμύρια ευρώ σε έργα και δεν αξιοποιούνται.

Κλείνοντας, ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος τάχθηκε υπέρ της επέκτασης του προαστιακού της Μεσσηνίας προς την Τρίπολη και τον Πύργο.

Ζήτησε τη μη κατάργηση των δρομολογίων προς Πάτρα, την ολοκλήρωση των μελετών για τον εκσυγχρονισμό της γραμμής και στο τμήμα Πύργος - Καλαμάτα, τον εκσυγχρονισμό της γραμμής Κόρινθος - Καλαμάτα και την υλοποίηση του Δυτικού Σιδηροδρομικού Αξονα. Τόνισε τέλος ότι η κινητοποίηση της Πέμπτης δεν πρέπει να αποτύχει - πρέπει να είναι δυναμική και ευπρεπής.

Comments (0)

There are no comments.

Post a comment

It will not be published

Notify me via e-mail on replies

Security code: Spell Spell


Archives

June 2010