Αμερικανική οικονομία: Ιστορική βουτιά 32,9% για το ΑΕΠ το β' τρίμηνο

us_economy.jpg

Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε με πρωτοφανή ρυθμό το δεύτερο τρίμηνο καθώς η πανδημία της COVID-19 είχε ως αποτέλεσμα την κατακρήμνιση των δαπανών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ η διαφαινόμενη ανάκαμψη απειλείται από την αναζωπύρωση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατέρρευσε με ρυθμό 32,9% με αναγωγή σε ετήσια βάση το περασμένο τρίμηνο –η μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να συγκεντρώνει τα σχετικά στοιχεία το 1947, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου. Η μείωση του ΑΕΠ είναι υπερτριπλάσια της προηγούμενης μείωσης-ρεκόρ του 10% το δεύτερο τρίμηνο του 1958. Η οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό 5,0% το πρώτο τρίμηνο.

Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν το ΑΕΠ την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου να σημειώσει βουτιά 34,1%.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ιστορικής βουτιάς του ΑΕΠ αφορά τον Απρίλιο όταν η οικονομική δραστηριότητα τράβηξε σχεδόν χειρόφρενο αφού εστιατόρια, μπαρ και εργοστάσια, μεταξύ άλλων, κατέβασαν ρολά στα μέσα Μαρτίου για να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Αν και η οικονομία άρχισε και πάλι να κινείται τον Μάιο, η δυναμική έχει επιβραδυνθεί λόγω της επανεμφάνισης νέων κρουσμάτων του κορονοϊού. Το γεγονός αυτό πλήττει τις ελπίδες για απότομη ανάκαμψη της ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο.

Διαβάστε περισσότερα...

19/7 /1944: Η Μάχη «στου Μανούσου το Γεφύρι» μεταξύ Χώρας – Αγορέλιτσας, Τριφυλίας

ΕΛΑΣ

Η μάχη αυτή, δόθηκε στίς 19 Ιουλίου  του 1944 μεταξύ Ελλήνων αντιστασιακών και Γερμανών κατακτητών.

Στην τοποθεσία "κορδέλες" του ποταμού Σέλα, μεταξύ Αμπελοφύτου (Αγορέλιτσα) και Χώρας, αντάρτες του ΕΛΑΣ έστησαν ενέδρα σε γερμανικό στρατιωτικό κομβόι, όπου και νίκησαν κατά κράτος.
Η ιστορική αυτή μάχη δόθηκε από το 1ο τάγμα του 9ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Στρατιωτικός Διοικητής ήταν ο μόνιμος ταγματάρχης Ηλίας Σφακιανάκης, άλλως «Μπαρμπαλιάς», ενώ Καπετάνιος του Τάγματος ο Δημ. Καλδής.

Ακολουθεί απόσπασμα από το ιστορικό της μάχης, που γράφτηκε από τον Νίκο Μέλιο*, μόνιμο αξιωματικό (υπίλαρχο), Διοικητή του 2ου Λόχου του 19ου τάγματος του ΕΛΑΣ.

Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικός αυτοματισμός

Τη δεκαετία του ‘60 ο αμερικανός ψυχολόγος ερευνητής Χάρυ Χάρλοου, πραγματοποίησε το διάσημο πείραμά του. Τοποθέτησε πέντε μαϊμούδες σε ένα δωμάτιο όπου υπήρχε μια σκάλα πάνω από την οποία κρέμονταν μπανάνες.

Όπως ήταν φυσικό, οι μαϊμούδες επιχείρησαν να φτάσουν τις μπανάνες ανεβαίνοντας την σκάλα. Κάθε φορά όμως που ανέβαιναν, τις κατέβρεχαν με κρύο νερό. Η συνεχής τιμωρία ανάγκασε τις μαϊμούδες να σταματήσουν την προσπάθεια.

Μετά από καιρό, αντικαταστάθηκε μία από τις μαϊμούδες, από κάποια νέα, που δεν είχε την εμπειρία. Όταν αυτή επιχείρησε να ανέβει τη σκάλα για να φτάσει τις μπανάνες, οι υπόλοιπες, άρχισαν να την ξυλοκοπούν αν και δεν είχε εκτοξευθεί κρύο νερό.

Σταδιακά αντικαταστάθηκαν και οι 5 μαϊμούδες με νέες. Κάθε φορά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Όταν η νέα μαϊμού ανέβαινε τη σκάλα, την ξυλοκοπούσαν οι υπόλοιπες.

Ακόμη και όταν τελικώς συγκεντρώθηκαν στο δωμάτιο μαϊμούδες που δεν γνώρισαν την τιμωρία του νερού, συνέχισαν να τιμωρούν η μία την άλλη, όταν υπήρχε απόπειρα, κάποια από αυτές, να ανέβει τη σκάλα.

Διαβάστε περισσότερα...

3D αναπαράσταση του μυκηναϊκού ανακτόρου στον Άνω Εγκλιανό

Διαβάστε περισσότερα...

Που πήγανε τα 20 εκ. για καμπάνια μένουμε σπίτι

imageΜερικές επισημάνσεις σχετικά με την αντιπαράθεση που προκάλεσε η διαβόητη, πλέον, καμπάνια των 20 εκατ. ευρώ προς τα μέσα ενημέρωσης δια χειρός και υπογραφής του υφυπουργού στον πρωθυπουργό και κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα.

Κατ’  αρχάς, το θέμα που έχει ανακύψει δεν αφορά, όπως κάποιοι ενδεχομένως θα ήθελαν, την αντιπαράθεση μεταξύ ορισμένων ΜΜΕ που “αδικήθηκαν” έναντι άλλων. Για να το πω ακόμα πιο καθαρά, δεν πρόκειται για μια κόντρα Πέτσα-Βαξεβάνη, παρά το γεγονός ότι τα μέσα ενημέρωσης ιδιοκτησίας του γνωστού δημοσιογράφου αποκλείστηκαν προκλητικά. Είναι κάτι ευρύτερο και σπουδαιότερο. Αποτελεί μείζον θέμα δημοκρατίας.

Διαβάστε περισσότερα...

Αποζημιώσεις στην ελαιοκαλλιέργεια ζητεί ο Δήμος Πύλου - Νέστορος

imageΤην υποβολή αιτήματος προς όλους τους αρμόδιους φορείς, για άμεση λήψη μέτρων λόγω των ζημιών στην ελαιοκαλλιέργεια εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα του Μαΐου, καθώς και την ένταξη σε πρόγραμμα αποζημίωσης, ζητεί με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου – Νέστορος.

Ειδικότερα, το Δ.Σ. ζητεί:

“Την αποστολή κλιμακίων ελέγχου γεωπόνων εκτιμητών από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον ΕΛΓΑ Τρίπολης, προκειμένου να καταγραφεί το μέγεθος της ζημιάς και τα γεωγραφικά όρια, να εξατομικεύσουν και να διαπιστώσουν έγκαιρα τις πιθανές ζημιές οι οποίες θα επιφέρουν νέο πλήγμα στο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών, και να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία κατάθεσης φακέλου προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) και η υποβολή δηλώσεων ζημιάς από τους παραγωγούς για αποζημίωση.
Την τροποποίηση του καταστατικού χάρτη (κανονισμός φυτικής παραγωγής) του ΕΛΓΑ και την προσαρμογή του στα νέα δεδομένα και την Κλιματική Αλλαγή.
Να αποσταλεί αίτημα με τις ανωτέρω προτάσεις αντιμετώπισης του προβλήματος και ανακούφισης των ελαιοκαλλιεργητών μας σε όλους τους αρμόδιους φορείς (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας και Τριφυλίας και στον ΕΛΓΑ Τρίπολης) για την λήψη άμεσων μέτρων επί του θέματος”.
Το Δ.Σ. Πύλου - Νέστορος εκφράζει την πεποίθηση ότι “η Πολιτεία πρέπει να δείξει άμεσα αντανακλαστικά για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος”.
Διαβάστε περισσότερα...
<< Αρχική < Προηγούμενα 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενα > Τελευταία >>